Bades Foundation kende een zeer succesvolle en indrukwekkende viering van het Amazigh Nieuwjaar in Rotterdam afgelopen zaterdag 6 februari.

Deze datum viel samen met de herdenking van het overlijden van Abdelkrim El Khattabi 53 jaar geleden. Er werd op verschillende momenten stilgestaan bij deze gebeurtenis. Zoals met het liedje nechin dhimazighen van Imetlaa, maar ook tijdens de indrukwekkende minuut stilte, aangegeven door parlementariër Ahmed Marcouch kon je een speld horen vallen in de uitverkochte theaterzaal.

De Bob Dylan van de Rif
Walid Mimoun, de grote artiest van de avond, zong het lied Abdelkrim ter nagedachtenis aan de Riffijnse leider. Er werd uit volle borst meegezongen door het massale publiek, dat de come back van Walid feestelijk en met veel enthousiasme begroette. Op deze avond verpersoonlijkte hij de revival van de Amazigh-cultuur en -indentiteit bij het jonge publiek. Door begeleiding van Imetlaa-band werd de muziek van Walid Mimoun toegankelijk gemaakt voor het uitzinnige publiek. En dit werd daags na het evenement groots gedeeld op social media.

Het Amazigh nieuwjaar werd verder gevierd met Imetlaâ, Ayned, Amazigh Flamenco en diva van de Riffijnse izran Milouda. Voor iedereen was er wat te beleven. Naast live muziek was er plaats voor comedy, Bades Award voor wetenschappelijke prestatie aan arts en docente Naoual Hamdoula, poëzie, expositie en optreden van talent Mehdi.

De foyer werd ingericht voor standjes voor Amazigh-producten, waaronder boeken van de Berberbibliotheek en het boek dat recent door Bades Foundation werd uitgegeven, De Rif levend erfgoed. Op traditionele wijze werd amlou gemaakt en biologische cosmetische producten uit de Rif vonden gretig aftrek bij het publiek.

Het was een heerlijke avond, met een fantastische ambiance. De zaal sidderde van genot bij de vele geslaagde en afwisselende optredens; men verlangt naar meer. Vele bezoekers zijn inmiddels druk bezig met volgend jaar en hebben al voorkeuren geuit. Hoe het programma er volgend naar uit zal zien is nog een geheim van de smid. Maar Bades hoopt aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen.

7410

7410

1212454578659