In Barcelona organiseerde stichting Cat-Arrif afgelopen 14 juni 2014 een culturele dag om de Amazigh lente te vieren en stil te staan bij de millennia oude Amazigh-beschaving. Evenals werd op deze dag de tragische opstand van de Imazighen voor hun vrijheid in Noord Afrika herdacht.

Het evenement is gehouden in de Catalaanse museum voor Historie en Immigratie in Sant Andria de Bésos. Tijdens deze bijeenkomst is een klein impressie gegeven van deze viering en de betekenis ervan in de Amazigh-cultuur door de voorzitter van stichting Cat-Arrif. Deze viering is afgesloten met een aantal culturele uitingen die de Amazigh-cultuur kenmerken. Er is ondermeer door Timazighin (Amazigh-vrouwen) een show gegeven van traditionele bruiloftkleding (Caftan). De vrouwen hebben dansvormen en andere vreugde-uitingen gedemonstreerd tijdens een Amazigh-bruiloft. Muziek van Ayawen was er ter afsluiting van het evenement.

Amazight baccalaureaat
Xavier Bosch i Garcia, directeur van het museum, sprak in het Catalaanse over de Amazigh-cultuur en zijn bijzonderheden in vergelijking met andere culturen. Hij verwees ook naar de tragische gebeurtenissen in 1980 en 2001 in Kabylië, die de aanleiding waren voor de viering van de Amazigh lente. De directeur van het museum verwees ook naar de bijzondere plek van het Tamazight in Catalunya. De taal van Imazighen is de derde meeste gesproken taal in dat land, na het Catalaans en Spaans. Xavier Bosch gaf aan dat de Catalaanse regering besloten heeft een Amazigh eindexamen in te voeren vanaf het schooljaar 2014/2015.

Revival
Fikri el Azrak besprak in zijn inleiding de Amazigh beschaving in Noord Afrika in haar voortdurend conflict met de cultuur uit het Midden-Oosten, sinds de invasie van de Arabieren in naam van de nieuwe religie. ‘Deze indringende cultuur werd de Imazighen opgedrongen met als resultaat de bijna uitroeiing van de Amazigh-cultuur. Deze uitroeiing ondergaat het Amazigh volk nog steeds. In het bijzonder de Riffijnen in het uiterste Noordwesten van Afrika.’ Sprak Fikri el Azrak in het Spaans de aanwezigen toe en noemde als voorbeeld de recente dood van een Amazigh activist Karim LACHQER in een politiecel.

Ondanks lange onderdrukking is Amazighiteit springlevend en is bezig met een comeback. Dit proces is in geheel Noord Afrika (Libië, Rif, Azawad..) te constateren. Dat heeft Youssef El Moussaoui in zijn korte inleiding gezegd.