Amazigh activist en voorzitter van de Amazigh World Assembly, Rachid Al Rakha, richtte een brief aan koning Mohammed VI, hernieuwde oproepen voor de erkenning van Amazigh Nieuwjaar of “yennayer” zoals het bekend is in Tamazight als een feestdag.

De professor begon zijn brief door de vorst een “gelukkig” nieuw Amazigh-jaar te wensen. Het jaar 2020 wordt het Amazigh Nieuwjaar 2970. Amazigh-mensen in Marokko en over de hele wereld vieren het nieuwe jaar op 12 januari.

“Omdat we aan de vooravond van het negende jaar van de erkenning van Tamazight door de Marokkaanse grondwet als een officiële taal (…) staan, vragen we u om het Amazigh Nieuwjaar te erkennen als een officiële nationale betaalde feestdag”, schreef hij.

De professor stuurde dezelfde brief naar regeringsleider Saad Eddine El Othmani .

De verhuizing is niet de eerste in zijn soort, verschillende activisten hebben eerder soortgelijke brieven aan de regering en de koning gestuurd.

In 2018 richtte president van de Marokkaanse nieuwszender ‘Alalam Al Amazighi’ (Amazigh World), Amina Ben Sheikh, een bericht aan koning Mohammed VI met hetzelfde verzoek.

Het verzoek is een jaarlijkse campagne geworden met activisten in heel Marokko die het nieuwe jaar van Amazigh vragen om een ​​officiële feestdag te worden

Voor andere activiteiten zou het Amazigh-jaar geen vakantie moeten zijn, omdat het niet ‘historisch’ is.

In december 2019 voerde de Marokkaanse onderzoeker Abdel Rahman Farkish aan dat de verzoeken moeten worden genegeerd en dat Yennayer geen geldig festival is in Marokko

Hij beweerde dat Yennayer een “uitvinding is van een aantal Kabyle Amazigh in Algerije, behorend tot de Berber Academie in Parijs.”

Kabyle is een Amazigh etnische groep in het noorden van Algerije.

Farkish zei dat de Berber Academie bekend staat om zijn “onverdraagzaamheid tegen Arabieren en tegen alles wat uit de Arabische geschiedenis in Noord-Afrika komt.”

Amazigh Activist Asks King Mohammed VI to Recognize Amazigh New Year