Eric Gerets speelt zaterdag een levensbelangrijk WK-kwalificatieduel met Marokko tegen Ivoorkust. Als de ‘Leeuwen van de Atlas’ hun tweede match verliezen ziet het er niet al te best uit voor Gerets.

De druk op onze landgenoot neemt elke dag toe in Marokko. Na een desastreuze Africa Cup en de flirt met de Rode Duivels is de Marokkaanse pers en een deel van het publiek Gerets liever kwijt dan rijk. Op de koop toe speelde Marokko afgelopen zaterdag slechts 1-1 gelijk op bezoek bij Gambia.

Zaterdag wordt in eigen huis tegen de sterren van Ivoorkust dan ook een klinkende prestatie verwacht. De Marokkaanse minister van Sport Mohammed Ouzinne voert de druk alvast nog een beetje op. ‘Het is mijn taak om te weten wat er gebeurt binnen de rangen van de nationale ploeg, die maar een pover gezicht heeft laten zien, terwijl alle voorwaarden om een goede prestatie te lukken aanwezig waren’, verklaarde Ouzinne op de Marokkaanse site Labass.net. Volgens die website zal Ouzinne ook samenzitten met bondsvoorzitter Ali Fassi Fihri om de positie van Gerets te bekijken.

Gerets’ riante loon was steeds een breekpunt in Marokko. Er werden parlementaire vragen over gesteld – redelijk onuitgegeven. ‘Een topcoach verdient een toploon. Als er topresultaten zijn. En dat is nu niet het geval’, vertelt Hasan, een journalist van de nationale tv-zender Al Aoula.

Koning beslist
Eén man kan Gerets houden dan wel de bons geven. ‘Wij kunnen schrijven wat we willen, het volk kan morren wat het wil, de voetbalbond kan een mening hebben. Maar niet zij beslissen over de bondscoach, wel de koninklijke familie. Zij zullen zeggen of Gerets moet blijven of moet vertrekken’, aldus Hassan eerder deze week.