Een Algerijnse rechtbank heeft vier demonstranten gedurende 18 maanden gevangengezet wegens het verstoren van de campagne van een kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 12 december, die wordt tegengewerkt door een massale protestbeweging.

De rechtbank veroordeelde de vier op maandag na protesten op zondag in de westelijke stad Tlemcen, waar een van de vijf kandidaten, Ali Benflis, campagne voerde. Er waren geen details beschikbaar over wat hun exacte acties waren.

De autoriteiten van Algerije proberen een protestbeweging te onderdrukken die in februari uitbrak om het vertrek van de heersende hiërarchie van het land te eisen, een einde te maken aan corruptie en de terugtrekking van het leger uit de politiek.

Het leger, dat is uitgegroeid tot de machtigste instelling in het land, heeft aangedrongen op de verkiezing van volgende maand als een middel om de protesten te beëindigen en de normaliteit te herstellen. De voormalige president, Abdelaziz Bouteflika, stopte in april.

Het vonnis komt een week nadat een reeks andere gevangenisstraffen zijn uitgesproken aan demonstranten die tijdens eerdere demonstraties Amazigh vlaggen hadden opgeheven.

Verschillende oppositieleiders zijn ook vastgehouden tijdens de protesten en beschuldigd van het bijdragen aan schadelijk legermoraal.

De autoriteiten hebben echter ook tal van huidige en voormalige hoge ambtenaren vastgehouden op beschuldiging van corruptie en hebben een aantal gevangen gezet, waaronder de eens onaantastbare voormalige inlichtingenchef.

De demonstranten hebben elke presidentsverkiezing afgewezen die nu wordt gehouden en zeggen dat de voortdurende aanwezigheid van Bouteflika-bondgenoten in de hogere regionen van de regering betekent dat het niet vrij of eerlijk kan zijn.

Human Rights Watch zei vorige week dat de arrestatie van tientallen demonstranten leek op “een deel van een patroon van proberen de oppositie tegen interim-heersers van Algerije en hun vastberadenheid om presidentsverkiezingen te houden verzwakken”.