Meerdere moskeeën in Melilla zullen binnenkort naar verwachting in handen van Algerije vallen. De Spaanse autoriteiten in de Spaanse Rif zouden daarover geheime gesprekken hebben met de Algerijnse inlichtingendienst.

De onderhandelingen zonder het medeweten van Marokko plaats. Een Marokkaanse tussenpersoon is volgens het blad wel betrokken bij deze onderhandelingen.

Het doel van de onderhandelingen is de moskeeën in de bezette enclave in het noorden van Marokko onder de controle te krijgen van het Algerijnse leger.

De krant bericht dat vorige week woensdag nog een meeting over de zaak in het Spaanse Valencia werd gehouden. Een van de aanwezigen is een Marokkaanse lid van de islamistische beweging Annour. Ook Houria Sahiki, voorzitster van het “Huis van Algerije” en vertegenwoordigster van de Algerijnse partij FLN in Spanje, was aanwezig.

Tijdens de meeting, werd besloten om nieuwe ontmoetingen en bezoeken aan moskeeën in de enclave te organiseren.

Het Algerijnse ministerie van Religieuze Zaken en Waqfs heeft ook reeds laten weten dat het twee moskeeën in Melilla zal renoveren en uitrusten. De afdeling vraagt in ruil dat de preken en gebeden in de twee moskeeën worden verzorgd door Spaanstalige Algerijnse imams.