‘Algerije weigert samenwerking met Marokkaanse inlichtingendienst’, aldus Abdelhak El Khiyame, hoofd van het Centraal Bureau voor de gerechtelijke onderzoeken (BCIJ).
In een interview met AlYaoum 24, zei El Khiyame dat “de Marokkaanse hand is altijd uitgestoken voor samenwerking tussen de inlichtingendiensten, maar Algerije wil niet mee werken aan de coördinatie hiervan”. Hij voegde daaraan toe dat Marokko besprekingen met Algerije heeft geïnitieerd over meer samenwerking tussen de twee landen bij tal van gelegenheden, maar Algerije heeft elke keer geweigerd.

Wanneer ondervraagd over de voordelen voor Marokko van het verstrekken van andere landen met inlichtingen, merkte El Khiyame op “Marokko heeft niets te verliezen bij het helpen van andere landen om potentiële terreuraanslagen te voorkomen die kunnen leiden tot het doden van onschuldigen”.
“Het terroristische gevaar bedreigt de hele wereld, en allen moeten een helpende hand bieden om het te bestrijden. Wij werken samen met alle landen, met inbegrip van de landen die Marokko beschouwt als hun vijand”, voegde El Khiyame toe. Hij vervolgde “Marokko heeft belangrijke informatie van de inlichtingendiensten vertrekt aan de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Italië, Denemarken, Spanje en een groep van Arabische en Afrikaanse landen”.