ZALTBOMMEL – Op eerste pinksterdag strijden vijftien voetbalteams uit heel Nederland om de eerste plaats van het Al Amaltoernooi, dat voor de zesde keer op de velden van Nivo Sparta in Zaltbommel wordt gehouden.

Het toernooi, opgezet door Aziz Rahou en Said Kaaouass, heeft een hoog Marokkaans gehalte. “Ongeveer tachtig procent is Marokkaans”, zegt Rahou. “Maar bijna alle teams hebben ook andere nationaliteiten aan boord, Nederlanders en Turken. Die diversiteit is het mooiste dat er is. Zo kun je zien wat we gemeen hebben: we zijn allemaal mens.”

Volgens Rahou en Kaaouass is het toernooi opgezet om meer samenhorigheid te kweken. Dat betekent overigens niet dat de wedstrijden er niet zozeer toe doen. Aziz: “Er is altijd veel strijd, dat hoort nu eenmaal bij ons temperament. De eer staat op het spel. Daar zijn we trots op. Dus kan het er weleens fel aan toegaan. Maar na het laatste fluitsignaal is dat afgelopen.”

Het draait niet alleen om voetballen. Op die dag moet er genoten kunnen worden van de Marokkaanse keuken. Om elf uur waaiden de lekkerste geuren al over de velden.