De ‘herder van de atlas’ dreigt helaas te verdwijnen.

Nee, straathonden zijn niet de enige honden in Marokko. Er is ook een Amazigh rashond, oorspronkelijk afkomstig uit de Atlas, die velen niet kennen. Deze soort is nu in gevaar, en dat is een schande.

De oorsprong van de Aïdi blijft een mysterie.De “herder van de atlas” zoals hij tegenwoordig gewoonlijk wordt genoemd, leeft in de Ifrane-regio maar neigt echter te verdwijnen.

Als bewaker bij uitstek, maar ook beschermer van kuddes, is de Aïdi (“hond” in het Tamazight) al voor lange tijd de beste metgezel van de herdersnomaden van de Atlas.

De Aïdi is geen herdershond. Het primaire doel is om de tent en eigendommen van zijn meester, inclusief zijn vee, te bewaken en te beschermen tegen roofdieren. De Aïdi staat ook bekend om de onwankelbare loyaliteit die hij zijn meester toont en zijn gehechtheid aan hem wordt alleen geëvenaard door zijn grote wantrouwen tegenover buitenstaanders. 

Deze hond kan zowel buiten als binnen leven. Het heeft een dikke vacht die het dier beschermt tegen de vrieskou van de bergen, de hitte van de zomer en de aanvallen van wilde dieren.

Officieel erkend in 1966 door de Internationale hondenfederation (FCI), lijkt deze zuiver Amazigh rashond al eeuwen te bestaan in het Atlasgebergte, waar hij altijd in het gezelschap van herders heeft gewoond. Veldonderzoeken uitgevoerd door de Atlas Dog Club, opgericht in 1985 en onder toezicht van het Ministerie van Landbouw geplaatst, hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de bekendheid van dit ras en aan de bewaking van de telling en de gezondheid.