Africa Cup of Nations 2013. Inmiddels zijn alle zestien deelnemers aan de Africa Cup of Nations 2013 in actie gekomen. De messen zijn geslepen, de scouts hebben hun aantekeningen gemaakt en de eerst klappen zijn uitgedeeld. Vandaag Zuid Afrika – Angola en Marokko – Kaapverdië.

Favoriet Ivoorkust wint van Togo

De laatste twee duels in de eerste speelronde vonden plaats tussen Ivoorkust en Togo (2-1) plus Tunesië en Algerije (1-0). Volgens velen is Ivoorkust de grootste kanshebber op de titel. Kijk je puur naar de selecties van de zestien deelnemers, dan zitten de meeste sterren inderdaad in de selectie van het West-Afrikaanse land. En voor Nederlandse toeschouwers, is het een leuke bonus dat ze spelen in een Oranje tenue.

Yaya Toure was met een schot van afstand verantwoordelijk voor de 1-0 van Ivoorkust. Zijn inzet werd van richting veranderd. Vlak voor rust scoorde Jonathan Ayite de 1-1 uit een corner. Gervinho van Arsenal krulde de bal diep in de tweede helft keurig uit een vrije trap in een hoekje van de goal. Zo ontsnapte de grote favoriet aan puntverlies. Al in de derde minuut kon Togo toeslaan, nadat Kolo Toure over de bal trapte en Adebayor de bal er alleen nog in hoefde te rammen. Keeper Boubacar Barry had een katachtige reflex in huis.

Het Noord-Afrikaanse onderonsje met Tunesië en Algerije bood weinig vermaak. Youssef Msakni maakte de enige goal met een streep van een bal in de hoge rechterhoek van het doel. Hij deed dat net op tijd, want er waren al negentig minuten gespeeld.

Uitslagen Africa Cup of Nations:

Ivoorkust – Togo 2-1
Tunesië – Algerije 1-0
Zuid Afrika – Angola (16.00 uur)

Gastheer bafana bafana opende het toernooi met een gelijkspel tegen Kaapverdië. De 0-0 toonde aan dat Zuid-Afrika klasse voorin ontbeert. Het wordt nog lastig om deze groep te overleven, want de vier landen zijn aan elkaar gewaagd. Angola heeft daarentegen wel een gereputeerde spits in de gelederen, namelijk Manucho die ooit voor Manchester United speelde. Hij heeft in 38 interlands al 21 keer gescoord. Bij Zuid-Afrika zijn middenvelders Kagisho Dikgacoi en Lerato Chabangu geblesseerd.

Marokko – Kaapverdië (19.00 uur)

De eerste wedstrijd van deze twee landen was onbevredigend. Beide lieten zo nu en dan hun voetballende vermogen zien, maar het leek te ontbreken aan durf of de wil om voluit te gaan. Aan weer een gelijkspel hebben de landen nu niets. Marokko heeft nog Younes Belhanda achter de hand, de 22-jarige middenvelder van de Franse landskampioen Montpellier.

Rachid Taoussi, bondscoach van Marokko, was tevreden met het spelbeeld tegen Angola. “We schiepen ruimte en speelden de bal goed rond. We hebben een jong team. De gemiddelde leeftijd is 24 jaar. We moeten geduld hebben.”