In Marokko heeft Amsterdammer Hamza B. (29) een oproep gekregen voor een eerste zitting in zijn nieuwe strafzaak over de mislukte moordaanslag op zijn ex-zwager, Abdelkhaliq Belhaj. Dat schrijft Het Parool. Hij moet van de rechter persoonlijk aanwezig zijn.
Diplomatieke druk
In Nederland heeft ook strafrechtelijk onderzoek gelopen naar die schietpartij maar die zaak is geseponeerd. Volgens het ne bis in idem-beginsel mag een verdachte mag niet tweemaal voor hetzelfde misdrijf worden vervolgd zonder belangrijk nieuw bewijs. De Amsterdamse advocaat van B. – Gabriël Meijers – heeft nu aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd diplomatiek druk op Marokko uit te oefenen om dat beginsel in ere te houden.

De ex-zwager heeft die zaak in Marokko aangebracht.

Rabobank
Hamza B. is nu gedetineerd in de gevangenis van kustplaats Kenitra na zijn veroordeling tot 20 jaar cel voor zijn rol in de zaak van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Volgens het gerechtshof in Tanger heeft Hamza B. de Audi RS4 bestuurd die voor die aanslag is gebruikt. Hij is voor die zaak in Marokko in cassatie gegaan.

Hamza B. is recent in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de overval op de Rabobank op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord op 4 oktober 2011. Agenten hebben B. herkend op camerabeelden als één van twee daders die op een rode scooter wegkwamen met ruim een halve ton aan buit.

Zie ook: