Donderdag 22 maart 2018 organiseerde het Institut du Monde Arabe in Parijs een conferentie met als thema “De Marokkaanse monarchie begrijpen: welke toekomst ligt er voor de institutionele uitzondering van de Marokkaanse monarchie weggelegd in een regio die wordt gemarkeerd door republikeinse regimes?”

De volgende gastsprekers stonden op het programma van deze conferentie:
– Omar Saghi, journalist, politicoloog en auteur van het boek Comprendre la monarchie marocaine, vrij vertaalt: De Marokkaanse monarchie begrijpen.
– Pierre Vermeren, historicus, hoogleraar hedendaagse geschiedenis bij de Universiteit Paris 1 Panthéon Sorbonne.
– Het debat werd geleid door Abderrahim Hafidi, politicoloog, islamoloog en journalist.

Meer dan 200 mensen waren in de zaal aanwezig. Daarnaast tientallen activisten die zich fel uitspraken over het onrecht door schendingen van mensenrechten wat plaatsvindt in de Rif en Jerrada. De activisten lieten een ander geluid horen dan de gebruikelijke mooi-weer show ten aanzien van Marokkaanse autoriteiten.

De demonstranten wilden hiermee bereiken dat de echte werkelijkheid en de dagelijkse misstanden zoals ontvoeringen van burgers en jonge kinderen in de Rif aandacht kregen. De activisten protesteerden in het bijzonder tegen monarchistisch inschikkelijkheid, de pro- Marokkaanse regime oriëntatie, dat van de organisatoren en de sprekers, het was er wel hoewel het subtiel was.

Voorbeelden van enkele leuzen die ze scandeerden: “Marokkaanse regime, moorddadig regime”, “laat de politieke gevangenen in Marokko vrij”. Door deze actie kon het programma van deze conferentie niet door gaan. Het positieve aan deze actie is dat de aanwezigen in de zaal hebben begrepen dat er misstanden zijn in Marokko. De werkelijke Marokko is niet wat het beweert te zijn en verre is van respect voor de menselijke waardigheid en democratie. De volksbeweging in de Rif (Jerada en Al Hoceima) is daar het levende bewijs van.

Deze actie was bedoeld om het Marokkaanse monarchale regime te ontmaskeren, het publiek wakker te schudden door het bewust te maken en om meer aandacht te vragen voor de bittere realiteit en dagelijkse terreur en repressie van dit regime tegen de Riffijnen. Daarnaast eisten ze de vrijlating van alle politieke gevangenen in Marokko. De activisten hebben voor een kritische benadering gekozen om zich uit te spreken over genoemde misstanden wat bijgedragen heeft aan deze geslaagde actie!

Door Rachid Oufkirr
Vertaling: Adra Ghedu