Wafae Charaf en Oussama Housne dienden een klacht in omdat ze waren gemarteld. Dit gebeurde nadat ze waren ontvoerd door onbekenden. Hun klacht werd niet serieus genomen.

Wel werden ze veroordeeld tot 2 en 3 jaar gevangenisstraf. In 2014 werd de 27-jarige activiste Wafae Charaf tot 2 jaar cel veroordeeld, nadat ze was opgepakt bij een demonstratie en een klacht had ingediend over marteling. Toen de 22-jarige Oussama Housne hetzelfde deed, kreeg hij 3 jaar cel. Ze werden veroordeeld voor het ‘valselijk aangeven van marteling’ en ‘het belasteren van de Marokkaanse politie’. Amnesty International beschouwt hen als gewetensgevangenen. Amnesty bracht recent een rapport uit over marteling en mishandeling in detentie. Dit is helaas nog aan de orde van de dag in Marokko en de Westelijke Sahara.

Slachtoffers worden niet gehoord, maar lopen zelfs het risico om aangeklaagd te worden. De aanklacht luidt vaak ‘het afleggen van een valse verklaring’ en ‘laster’. Amnesty vindt dit een zeer verontrustende ontwikkeling. Schrijf vóór 1 september 2015 naar Koning Mohamed VI en roep hem op om een einde te maken aan marteling en mishandeling