Twee acteurs die meespelen in de controversiële Frans-Marokkaanse film “Much loved” zijn de voorbije dagen bedreigd en aangevallen. De film vertelt het verhaal van de verborgen prostitutie in Marokko en is door de autoriteiten van dat land verboden.

“Much loved” is een film van de Frans-Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch en ging onlangs op het filmfestival van Cannes in première. De film belicht de problematiek van prostitutie die ook in Marokko voorkomt, maar tegelijk wordt doodgezwegen.

De Marokkaanse autoriteiten zijn weinig opgezet met de film en verboden afgelopen dinsdag de verspreiding en de vertoning. Volgens de regering is de film “een grove belediging van de normen en waarden van Marokko en van de Marokkaanse vrouw”.

Loubna Abidar
Sindsdien is het van kwaad naar erger gegaan. Vrijdag liet hoofdrolspeelster Loubna Abidar weten dat ze verschillende doodsbedreigingen heeft gekregen van extremisten. Aan de Marokkaanse zender ChoufTV vertelt één van de acteurs die de rollen van enkele Saudi’s in “Much loved” vertolken vandaag dat hij in Casablanca met een mes is bedreigd door een man die hem zei dat hij Marokko in “een slecht daglicht” plaatste.

Bijna tachtig regisseurs en filmproducenten hebben de Marokkaanse censuur van de films inmiddels publiek aangeklaagd. Ook de Belgische broers Dardenne steunen dit verzet.