Twee jaar en 4 maanden na diens aantreden, heeft Amazightimes een interview aangevraagd bij de Marokkaanse ambassadeur in Nederland Abdelouahab Bellouki. Amazightimes heeft de ambassadeur gesproken over verschillende thema’s die de Marokkaanse Nederlanders aangaan zoals de belabberde dienstverlening van vliegmaatschappij Royal Air Maroc, landonteigening in Marokko door de staat en de dienstverlening van Marokkaanse consulaten in Nederland. Amazightimes vroeg de ambassadeur ook over discriminatie in Nederland, identiteitsvorming van Marokkaans Nederlandse jongeren en over de eventuele bijdrage die de Marokkaanse staat hier levert. Uiteraard ontbreekt hierbij de positie van het Tamazight en het onderwijs hiervan in Nederland niet in het interview. Amazightimes vroeg de ambassadeur naar de samenwerking van de Marokkaanse regering voor -een al dan niet preventieve- aanpak van radicalisering en sprak daarbij over de inzet van Imams uit Marokko en diens politieke kleur. Het interview is in het Tamazight en zal in delen gepubliceerd worden met een bijbehorend artikel. Vandaag, deel drie.
Amazightaal en de grondwet
Sinds 2011 is het Tamazight in de grondwet opgenomen als officiële taal in Marokko. Desondanks loopt de uitvoering van de grondwet, zoals binnen het onderwijs en ambtenarij, nog te traag. De ambassadeur geeft aan dat de Marokkaanse staat na 4 jaar nog steeds druk bezig is met de organisatie van de uitvoering van de grondwet. “Het gaat hier om wel 25 wetten bij elkaar en dat heeft tijd nodig om goed te organiseren. Er zijn verschillende meningen over de uitvoering en vele onderhandelingen moeten plaats vinden. Kijk maar naar bijvoorbeeld het Tifinagh; daar zijn de meningen over verdeeld. De een wil het schrift in het Latijn en de ander wil het oorspronkelijke schrift behouden.”
Amazigh onderwijs in Europa
Vele mensen in Nederland klagen ook over het feit dat zij hun kinderen graag op Amazigh les zouden willen zien, maar ook dat komt nog niet echt van de grond. “Ook in Europa moet het Tamazight aan kinderen worden onderwezen”, vindt de ambassadeur. Maar ook hier geeft Bellouki aan dat het nog tijd nodig heeft. “Er zijn veel verschillen, en mensen moeten het eerst met elkaar eens zijn. Zo zou iemand uit Nador liever willen hebben dat zijn kind onderwezen wordt door iemand uit hetzelfde gebied, in verband met de verschillende vormen van het Riffijns. Ondanks de standaard Tamazight wat als reguliere taal wordt gebruikt door IRCAM. En daarom moet ook hierover nog met verschillende partijen goed gesproken worden. Dus ook hier moeten we geduldig zijn. Hoe dan ook, mag het Tamazight nooit verloren gaan.”
Lees ook: [Marokkaanse ambassadeur en landonteigening deel 1]url:http://www.amazightimes.com/Marokkaanse-ambassadeur-en-landonteigening_a3872.html
[Marokkaanse ambassadeur Bellouki over identiteit en radicalisme deel 2]url:http://www.amazightimes.com/Marokkaanse-ambassadeur-Bellouki-over-identiteit-en-radicalisme_a3884.html