Zo’n 700 vrouwen en kinderen uit Marokko zitten momenteel gevangen in het Syrisch conflictgebied.
Marokkaanse vrouwen van jihadisten die in Syrië zijn gestrand na zich te hebben aangesloten bij hun echtgenoot zullen niet worden vervolgd voor hun deelname aan Daesh in Syrië en Irak als ze terugkeren naar Marokko. Dat heeft Abdelhak Khiame, algemeen directeur van de nationale inlichtingendienst BCIJ, maandag bekend gemaakt. Volgens Khiame zijn er precies 280 vrouwen, verantwoordelijk voor 391 minderjarigen. Hij gaf echter geen details over waar ze zouden worden opgesloten.
Abdelhak Khiame beargumenteerd dat de Marokkaanse vrouwen niet naar Syrië waren afgereisd om te vechten maar om hun echtgenoten te vergezellen. “Daarom kunnen we ze niets verwijten,” legde hij uit. “Degenen die reeds naar Marokko zijn teruggekeerd zijn opgevangen en ontvangen hulp bij hun revalidatie en sociale re-integratie”, voegt Khiame toe.
Mohamed Benaissa herinnert zich, net als Abdelhak Khiame, dat “deze vrouwen hun echtgenoten volgden vanwege hun economische en financiële afhankelijkheid en uit angst om zich in nog slechter sociaal-economische situatie te bevinden”.
Er is nog een hele weg te gaan, zoals het ondersteunen van deze vrouwen op sociaal en psychologisch vlak. Maar ook juridisch, omdat sommige kinderen uit verschillende huwelijken zijn geboren of verschillende nationaliteiten hebben, terwijl anderen in Syrië zijn geboren en juist ongedocumenteerd zijn.