Stichting MJG viert voor de zesde keer het Amazigh Nieuwjaar in Den Haag onder het motto ‘Eenheid in verscheidenheid’.

Deze meerdaagse viering vindt plaats op diverse podia in januari en februari 2016, met onder andere filmvertoningen, educatieve programma’s, tentoonstellingen, kookworkshop, debatten en podiumkunsten rondom de rijke cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Noord Afrika: de Imazighen.

Extra informatie

Op 23 januari 2016 vieren we het nieuwjaar in het gloednieuwe Zuiderstrandtheater, met een groot feest en optredens van IDIR, LINA CHARIF, ISRI en een spetterende afterparty met SABRINA. Het is vooral een avond waarop iedereen bij elkaar komt en samen het nieuwe jaar inluidt. Dit zorgt ervoor dat dit een onvergetelijke avond wordt met verrassende en onverwachte (muzikale) ontmoetingen. Een avond waarop een deel van Nederland de diversiteit viert en gevoelens van verbinding en wederkerigheid ervaart. De organisatie is in handen van Stichting Marokkaans Jongeren Geluid.

Programma:

IDIR- De Kabylische chansonnier IDIR staat bekend om zijn fusion van traditionele berberse muziek met Franse pop en folk. Hij maakte furore in de jaren ’70 en werkt sinds de jaren ’90 regelmatig samen met bekende Franse- en wereldmuziekartiesten zoals Manu Chao op eerdere- en Charles Aznavour op zijn komende album. IDIR kan met recht beschouwd worden als één van de grootste vertolkers van het Amazigh levenslied.

ISRI- De band mixt verschillende culturen en zingt in het Tamazight (Berbers), Engels en Nederlands. Met nummers als Abdelkrim en I Shem d’Hanjaath, keert ISRI terug naar de roots, maar dan wel met een sausje Balkan en Latin. ISRI betekent ‘gebeeldhouwd steen’, die in alle vormen gemaakt kan worden, maar toch de eigen identiteit behoudt. Eén ding is zeker: niemand kan stil blijven staan bij het horen en zien van deze frisse en soms explosieve band.

LINA- Lina Charif is vorig jaar in één klap beroemd geworden in de Rif, maar ook in heel Europa door haar optredens en haar vertolkingen van de Izran; de orale artistieke schat uit het Riffijnse cultureel erfgoed die eeuwenlang van generatie tot generatie wordt overgedragen. Vaak gaan Izran over liefde, heldendaden en alledaagse, maatschappelijke gebeurtenissen. Lina IS Izran!

SABRINA- Sabrina is momenteel wel de meest bekende zangeres onder Riffijnse jongeren. Ze is geboren in Alhoceima en komt uit een echte muzikantenfamilie. Sabrina is op vroege leeftijd begonnen met zingenn en haar moeder was ook een zangeres, die samen werkte met onder andere Sellam Rifi.In 2003 verscheen haar eerste album op de markt en werd ze al snel een geliefde en veel gevraagde zangeres. Haar bekendste hits zijn ‘Ayamma Yamma’ en ‘Azri dayek yaddjan’.

Zaal open: 18.45 U | Aanvang programma: 19.30 U

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/1517224995240985/