Volgens een studie had 57% van de personen die het afgelopen jaar waren gearresteerd voor aan terrorisme gerelateerde zaken, de Marokkaanse nationaliteit.

Het Internationale Terrorisme Observatorium presenteerde afgelopen week een onderzoek. Hieruit komt naar voren dat 57% van de mensen die in 2017 in Spanje werden vastgezet voor terrorisme gerelateerde zaken, Marokkaanse staatsburgers waren, tegen 28% die een Spaans paspoort hadden.

Deze studie, die gegevens verzamelt over aanslagen en hun slachtoffers gedurende het jaar 2017, merkt op dat Marokkaanse extremisten de grootste bedreiging vormen voor de veiligheid van Spanje, gevolgd door Algerijnen (4%) en Egyptenaren (3%).

Dezelfde bron geeft aan dat antiterrorisme operaties opmerkelijke vooruitgang hebben geboekt in 2017, na de bomaanslagen in Barcelona. In die zin werd het jaar 2017 gekenmerkt door 51 politieoperaties en 84 arrestaties.

“De terroristische aanslagen in Catalonië in 2017 herinnerden ons eraan dat de strijd nog niet voorbij is en dat er nog veel te doen is”, zei Consuelo Ordóñez, voorzitter van het ‘Collective of Victims of Terrorism’ (Covite).