Aan de dienstplicht ontsnappen in Marokko is mogelijk voor 50.000 dirham. Dat is althans wat een bende aan meerdere rijke gezinnen zou hebben voorgesteld zodat hun zonen niet in het leger hoeven te gaan dienen.

Volgens Assabah worden de gezinnen “met zorg uitgekozen” in stedelijk gebied, maar ook op het platteland. Om aan de dienstplicht te ontsnappen wordt aan de jongemannen een vertrek naar Turkije voorgesteld, in ruil voor 50.000 dirham.

Het blad bericht dat “volledige packs” worden aangeboden aan prijzen gaande van 25.000 tot 50.000 dirham per persoon. De bende zou “een lijst van dienstplichtigen hebben bemachtigd en de ouders en voogden contacteren om hen een vertrek naar Turkije aan te bieden”. Marokkanen hebben namelijk geen visum nodig om Turkije te bezoeken.

Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse zaken heeft al op de zaak gereageerd. Hij waarschuwt voor de gevolgen van dergelijke handelingen. Vrijstellingen worden enkel door speciale commissies goedgekeurd. Wie op een andere manier aan de dienstplicht probeert te ontsnappen, riskeert een ferme straf.