Verschillende Marokkaanse politie-eenheden en ordediensten hebben donderdag op een gewelddadige wijze protesten van docenten uiteen gedreven.

De protestmarsen zijn georganiseerd door docenten en aspirant docenten die demonstreerden in verschillende Marokkaanse steden over regeringsbesluiten waar ze het niet eens zijn. Dit resulteerde in dat de afschuwelijke foto’s van gewonde gewonden leraressen en leraren viraal op sociale media gingen.

Aspirant-docenten, die een dagelijkse strijd zijn aangegaan sinds het begin van dit schooljaar, gingen de straat op in een aantal Marokkaanse regio’s, omdat de regering weigerde aan hun eisenpakket te voldoen.

‘Buitensporig politie geweld’ kenmerkte het protest waar docenten en aspirant docenten plakkaten met de tekst verspreiden ‘nee tegen oneerlijke besluiten’.

In reactie op de oproep van de Nationale Commissie voor aspirant-docenten, verzamelden tussen de 800 en 2000 docenten en aspirant docenten zich bij de Maréchal plein in Casablanca. Andere protesten werden gehouden in steden zoals Fez, Marrakech, Rabat en Agadir.

Het regeringsbesluit hield in dat beurzen van aspirant-docenten terug werden gebracht van 2000 naar 1200 Marokkaanse dirhams per maand en dat zij een extra kwalificatie-examen moeten afleggen. De consequentie voor het niet halen van het examen zou zijn dat de kans om les te geven in de publieke sector minimaal wordt.

"أساتذة الغد" كتفرشخ (-_-)

هذا هو المغرب لي هضر على حقو… الزرواطة ?

Geplaatst door ‎AmazighTimes.nl‎ op donderdag 7 januari 2016