De tijd van de straatroofjes is voorbij. Ook de Marokkanen zitten nu in het grote werk.
Gisteren werd op klaarlichte dag, in het zicht van vele gasten op de parkeerplaats van het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen Najib B. alias ‘Bo’ doodgeschoten. Hij maakte deel uit van een extreem gewelddadig drugsnetwerk van Antillianen, Albanezen en Columbianen. De grond was ‘Bo’ te heet onder de voeten geworden, en daarom was hij gevlucht naar Marokko. Maar nu dacht hij dat de kust weer veilig was. Ook een Noord-Afrikaanse familie in België is betrokken. Het gaat om intern verraad en om afrekeningen. En het gaat er dus extreem gewelddadig aan toe:

Het heeft er alle schijn van dat de moord op ‘Bo’ het gevolg is van een aanslepend conflict over een partij van 200 kg cocaïne. Enkele Antwerpse bendeleden van Gwenette Martha zouden de partij hebben gestolen van een andere organisatie uit Amsterdam. Toen ze dat vernamen, stuurden de Amsterdammers Colombiaanse en Antiliaanse huurmoordenaars naar de Borgerhoutse familie El Y., bijgenaamd de Turtles. Een van de Turtles werd beschoten aan een tankstation en de jongste Turtle werd gekidnapt. De Colombianen hingen de jongeman boven een vleesmolen en stuurden een foto naar zijn familie om hen aan te zetten om met geld over de brug te komen

Qua gewelds- en organisatieniveau doet dit denken aan de overval op een geldwagen van Brinks. Ook daarbij ging het om Marokkanen. De overval was niet eenvoudig. Er werd gebruik gemaakt van explosieven en automatische wapens. Tijdens de vlucht werd er op de politie geschoten. Een van de verdachten is Ali Agharbiou die zich waarschijnlijk schuilhoudt in Marokko. De man wordt geacht gevaarlijk en gewapend te zijn.

Zoals gezegd: dit zijn niet meer de jongens op de scooters die juweliers overvallen, of tasjes uit auto’s trekken. De extreem hoge misdaad onder Marokkaanse jongeren werd in de criminele studies altijd beschouwd als een leeftijdsverschijnsel. Na een jaar of 23 zouden de Marokkaanse jongens zich settelen. Maar voor een deel van heen gaat dit verhaal duidelijk niet meer op. Zij bevinden zich allang in een hele andere fase. De Marokkanen in kwestie zijn perfect geïntegreerd geraakt in de multiculturele samenleving.