Volwassen worden. Hoe doe je dat eigenlijk? De documentaire Jeugd van Tegenwoordig volgt drie jonge mensen tijdens de zomer van 2012.

Nina, een jonge ambitieuze schrijfster van erotische verhalen, gaat voor het eerst op kamers in Amsterdam. De Marokkaanse kickbokser Othman moet aan het einde van de zomer de gevangenis in omdat hij tijdens een taakstraf zijn begeleider is aangevlogen. En Nick, een emo uit Enkhuizen, probeert zijn leven weer op de rit te krijgen nadat hij door zijn vader uit huis is gezet.

Terwijl ze volop de zomer vieren, komt het nieuwe jaar met al zijn verplichtingen snel dichterbij.

Sjoerd Oostrik, regisseur 100% Halal: ‘Wat ik bijzonder vond aan dit project, was om in drie totaal verschillende werelden gezogen te worden. Ik herontdekte hoe het was om jong te zijn: als wereldvreemde de wereld aan je voeten te hebben liggen. Een beklemmend gevoel.’

Maarten van Dijk, tv-directeur BNN: ‘Er wordt altijd geklaagd over de jeugd van tegenwoordig, meestal door mensen die niet of nauwelijks weten waar ze het over hebben. Daarom willen wij jaarlijks jonge documentaire-makers de kans bieden inzicht te geven in de generatie waar zij zelf deel van uitmaken. Uit deze eerste editie blijkt dat dit een zeer interessante film oplevert.’

Nina, Othman en Nick lopen tijdens de zomer van 2012 tegen volwassen worden aan. Hoe verschillend de drie en hun problemen ook zijn, alle drie lijken ze te struikelen over dezelfde vraag: volwassen worden, hoe doe je dat eigenlijk?

3Doc: Jeugd van Tegenwoordig is geproduceerd door 100% Halal in opdracht van BNN. De regie lag in handen van Sjoerd Oostrik en Sam de Jong.

‘3Doc: Jeugd van Tegenwoordig’, donderdag 8 november om 21.35 uur bij BNN op 3.