In een overvolle zaal werd gisteravond in Utrecht het startsein gegeven aan het Nederlandse jaar van Abdelkrim el Khattabi. 6 februari j.l was het namelijk precies 50 jaar geleden dat de Riffijnse bevrijdingsheld het leven liet in de Egyptische hoofdstad. De leider van de opstand tegen de Fransen en de Spanjaarden leefde tot 1963 in de Egyptische stad Cairo omdat hij het Marokko onder het huidige regime nog steeds als niet bevrijd zag.

In de sfeervolle zaal dat o.a. met een schilderij van Abdelkrim en enkele Riffijnse en Amazigh vlaggen werd bekleed startte de avond met het volkslied van de Riffijnse republiek dat de Abdelkrim in 1925 uitriep en een minuut stilte uit eerbied voor de martelaren van de Rifoorlog.

Standbeeld
Na het openingwoord van dat werd gedaan door Schrijver en historicus Mustapha Aarab heft Jamal el Kattabi namens de het organiserend werkgroep aangeven wat de wensen zijn van het werkgroep in het komende jaar. Naast het faciliteren en initiëren van locale activiteiten in het hele land wil de commissie een reis naar het graf van Abdelkrim in de Egyptische hoofdstad organiseren en is het van plan in de loop van het jaar een begin te maken met het initiatief om een standbeeld te maken van de bevrijdingsheld in Nederland. Ook werd de presentatie van van boek ‘Abdelkrim el Khattabi en de Riffijnse Republiek’ van de schrijver M’hamed el Abdouni op 15 maart in de Rotterdamse bibliotheek Theater aangekondigd.

Strategische fouten en spijt
De dochter van Abdelkrim Aicha el Khattabi die verhinderd is gaf in een videoboodschap aan dat ze ze het Marokkaanse volk steunt in de kritische koers die het heeft ingeslagen. De brose man die in dezelfde video voorkwam bleek niemand minder dan Hachmi Toud, de leerling en persoonlijke assistent van Abdelkrim el Khattabi. Anders dan zijn fysieke staat doet vermoeden bleek de oude man mentaal nog erg zeer sterk en strijdlustig en gaf aan koers van Abdelkrim voor vrijhleid voort te zetten. De video eindigde met de historische woorden van Abdelkrim waarbij hij zei ´Als ik fouten heb gemaakt, dan spijt me dat. Iedereen betreurt wel de eigen fouten. Ik ben ervan overtuigd dat als we meer tijd hadden we een trots natie zouden zijn. Ons strijd zou de Marokkanen trots, hoop en zelfvertrouwen geven die door geen tegenslag gebroken kunnen worden. Het streven naar vrijheid en de wil van het volk zal de kracht van de bezetter overstijgen. Hoewel ik zaken overhaast heb, ben ik ervan overtuigd dat onze wensen ooit zullen uitkomen. Deze oorlog waarin we gesleurd zijn hebben we verloren, maar ook jullie zijn verslagen´

Hannibal
Politicus Abdellah el Baroudi uit Frankrijk gaf in een uiteenzetting aan wat de strategische fouten zijn die Abdelkrim gemaakt heft die mogelijk geleid hebben tot het falen van de Republiek. Als eerste fout noemde hij dat Abdelkrim en zijn troepen de afweging hebben gemaakte om de Spaanse enclave in Noord/ Marokko niet in te nemen. Het strategische Melilla dat al enkele eeuwen in Spaanse handen is zou de overlevingskansen van de de Republiek hebben vergroot. El Baroudi kreeg de lachers in de zaal om zijn hand toen hij de vergelijking maakte met de ‘strategische’ fout die de Amazigh legerleider Hannibal uit Carthago maakte door Rome tijdens de tweede Punische oorlog niet in te nemen omdat hij in ene naburige stad verliefd werd op een Romeinse schone. Een andere inschattingsfout die Abdelkrim maakte is dat hij hier niet voor mogelijk hield dat de Fransen een alliantie zouden sluiten met de Spanjaarden. Volgens el Baroudi zou dit komen door dat Hubert Lyauty (eerste resident-generaal van Marokko) een diepe wrok voelde tegen het Spaanse leger.

Numidia
Na voordrachten van een aantal Riffijnse poëten zoals Ahmed Essadki en Abdel Yousfi die beiden en gedicht in het Nederland en Tamazight over Abdelkrim voordroegen werd de avond afgesloten met enkele muzikale optreden waarbij de venlo’se zanger Barachid van de band Ijdi het publiek verraste met een duo met zijn dochter Numidia die het liedje Buya zong onder de begeleiding van de vader.

5239117-7818352

Word vriend van de Amazightimes op Facebook

5239117-7818355

Word vriend van de Amazightimes op Facebook