De Facebookpagina ‘Scoop Marrakech’ heeft één doel: het terroriseren van Marokkaanse meisjes die zich sexy kleden of zo gedragen. Op de pagina circuleren foto’s van honderden jonge meisjes die provocerend in de lens van de camera kijken, of al zoenend met hun vriendje aan het strand liggen.

Jonge meisjes worden uitgemaakt voor ‘hoeren’
Voor foto’s van jonge meisjes speurde de oprichter van Scoop Marrakech het internet af. Het meeste van het belastende materiaal vond hij op Facebook en Twitter. Veel Marokkaanse jongeren gebruiken sociale media voor het regelen van dates, en plaatsen daarom uitdagende foto’s van zichzelf op het net.

De oprichter van Scoop Marrakech kopieerde de foto’s van jonge Marokkanen, en plaatste die vervolgens op zijn Facebookpagina. De meisjes worden daarin beschreven als ‘hoeren’. In veel gevallen worden ook hun namen en adressen genoemd, soms zelfs met een verwijzing naar hun Facebookprofiel.

Werkloze man zit achter de pagina
De nationale politie werd overspoeld met klachten van meisjes, die eisten dat hun foto van Facebook verwijderd zou worden. Eind vorige maand arresteerde de politie van Marrakech een verdachte. Het zou gaan om een 21-jarige man, die sinds zijn middelbare school werkloos thuis zit. De politie van Marrakech zegt dat ‘M.A.Z.’, zoals hij wordt genoemd, geen ‘computernerd’ is, maar wel ‘verslaafd is aan het gebruik internet’.

“Hij begon in November 2012 met zijn pagina, maar raakte er steeds dieper in verzeild naarmate het aantal bezoekers dat hij genereerde toenam”, aldus een woordvoerder van de politie.

Arabische chatalfabet
M.A.Z. opereerde niet alleen, zeggen anderen. Want ook na zijn arrestatie bleven er foto’s van jonge meisjes geplaatst worden. Dat is ook niet verwonderlijk; iedereen die de Facebookpagina ‘leuk vindt’ kan foto’s en filmpjes toevoegen.

Het werk van de politie wordt verder bemoeilijkt doordat er inmiddels tientallen nieuwe pagina’s zijn opgericht onder de dezelfde naam. Daarnaast kan Facebook weinig doen. Het staat iedereen vrij om foto’s van anderen op de site te plaatsen.

Tevens hanteren de gebruikers van Scoop Marrakech het informele Arabische chatalfabet bij het plaatsen van kwetsende opmerkingen. Daarbij worden Arabische woorden getranscribeerd naar het Romeinse schrift. Facebook kan vervolgens de kwetsende woorden niet als zodanig herkennen.

Veel meisjes die op de pagina’s verschenen, durven nu niet meer naar school te gaan uit vrees te worden uitgemaakt voor prostituee. De moeder van een van de meisjes zou zelfs een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

Phillippe Servaty
Het plaatsen van foto’s van jonge meisjes op het internet ligt gevoelig in Marokko, vooral na het incident met de Belgische journalist Philippe Servaty zo’n zeven jaar geleden. Terwijl Servaty op vakantie was in de badplaats Agadir beloofde hij Marokkaanse vrouwen te huwen in ruil voor seks. Hij trouwde met geen van de vrouwen, maar plaatste wel hun naaktfoto’s op internet, vergezeld met vernederende onderschriften. Het zou gaan om meer dan 80 vrouwen. Twee vrouwen ondernamen zelfmoordpogingen nadat de foto’s circuleerden op de plaatselijke markt.

Servaty wordt door de Marokkaanse autoriteiten gezocht, maar de Belgische justitie wil hem niet uitleveren. De families van de slachtoffers zetten vervolgens een prijs op zijn hoofd, waarna Servaty onderdook.