Minister Asscher van Sociale Zaken
Minister Asscher van Sociale Zaken heeft uitgehaald naar een aantal Marokkaanse organisaties. Hij is “geschrokken” van een brief waarin ze dreigen hun steun aan de PvdA op te zeggen.

De organisaties zeggen hun achterban te adviseren niet meer op deze partij te stemmen, als de PvdA in de Eerste Kamer akkoord gaat met een wetsvoorstel van Asscher om de export van uitkeringen naar Marokko te stoppen. De brief is namens de samenwerkende Marokkaanse organisaties mede-ondertekend door Mohamed Rabbae, oud-Kamerlid van GroenLinks.

Asscher schrijft in zijn brief: “Ik ben geschrokken vanwege het beeld dat u koestert van Marokkaanse Nederlanders. Het is nogal een bevoogdende stelling om te beweren dat onze landgenoten van Marokkaanse komaf blijkbaar jaren op uw advies PvdA hebben gestemd en daar eveneens op uw advies weer mee zouden stoppen.”

Dreigement
De minister beschouwt de brief van de Marokkaanse organisaties als een dreigement. “Ik weet zeker dat veel Marokkaanse Nederlanders zich allerminst vertegenwoordigd voelen door dit soort zelfbenoemd leiderschap van de gemeenschap. Ik ken er vele die zich generen voor het dreigement dat u uit hun naam heeft geuit.”

Volgens Asscher hebben Marokkanen echt geen organisatie nodig om te vertellen op wie ze moeten stemmen. Hij vindt de oproep van de organisaties denigrerend. Asscher zegt geen enkel inhoudelijk debat uit de weg te gaan, maar volgens hem is dit chantage en niet democratisch.