Samir A., die voor terrorisme is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf, komt morgen vrij. De rechtbank in Rotterdam ziet geen reden om de voorlopige vrijlating met een jaar uit te stellen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wilde.

Samir A., ’s lands bekendste moslimterrorist, wordt morgen waarschijnlijk vanaf een geheime locatie vrijgelaten. Hij wil de komende periode vooral bijkomen, in alle rust, samen met zijn vrouw en twee kinderen.

Na 9 jaar te hebben doorgebracht in de zwaarst bewaakte gevangenissen, onder de meest strenge regimes, loopt Samir A. morgen weer als een vrij man rond. Of hij dat in Rotterdam doet, waar zijn vrouw Abida en twee kinderen wonen, is onbekend.

A. heeft er tweederde van zijn straf erop zitten. De meeste gevangenen komen dan in aanmerking om vrijgelaten te worden, zij het dat ze zich dan wel aan voorwaarden moeten houden. Het OM vindt dat A. niet aan de eisen voor voorwaardelijke invrijheidstelling voldoet, vooral omdat hij nog steeds radicaalislamitische overtuigingen heeft. Daarnaast heeft hij zich volgens justitie in de gevangenis misdragen, onder meer doordat hij de hand wist te leggen op een smartphone.