Marwan Chico Kenzari speelt de Marokkaanse Majid in de nieuwe film van Jim Taihuttu: Wolf. Een rauwe zwart-wit film over een kickbokser. „Majid is een jongen die niet meer probeert om zijn hoofd boven water te houden.”

Taihuttu
Eerst moet er even iets uit de wereld geholpen worden. Over de naam van de hoofdrolspeler van Wolf bestaat namelijk onduidelijkheid. De regisseur van de film Jim Taihuttu spreekt hem aan met Chico, maar op de filmposter wordt hij aangekondigd als Marwan Kenzari. Wat is het nu? „Marwan. Dat is de naam die ik van mijn ouders heb gekregen toen ik werd geboren. Met mijn eerste verjaardag kwam daar een naam bij: Chico. Chico is voor intimi en Marwan gebruik ik als acteur.”

Flierefluiter
Marwan Kenzari dus. Hij maakte in 2011 furore in de roadmovie Rabat als de flierefluiter Zakaria. Toen had hij nog een bijrol, nu heeft hij de hoofdrol te pakken in de misdaadthriller Wolf, die vanaf donderdag in de bioscoop draait. Kenzari (30) speelt de ontspoorde Majid. Een jongen van de straat. Zijn car-rière als kickbokser loopt als een trein, maar door het succes trekt hij ongure types aan. Types die niet per se het beste met Majid voor hebben.

Scenario
Jim Taihuttu is niet alleen verantwoordelijk voor de regie van Wolf, maar hij schreef ook het scenario. Kenzari: „Na het lichtvoetige Rabat wilde Jim het verhaal vertellen van een jonge talentvolle vechter die in een wereld leeft waarin de barsten in het glas niet te lijmen zijn.”

Barsten in het glas die niet te lijmen zijn?
„Majid is een jongen die niet meer probeert om zijn hoofd boven water te houden. Hij heeft geaccepteerd dat hij onder water moet zwemmen en zijn adem goed moet inhouden. Hij heeft het leven van de straat omarmd. Daar geldt niet: wie goed doet, goed ontmoet. Bovendien maakt zijn omgeving het voor hem steeds moeilijker om niet in drijfzand te geraken.”

Ken jij iemand als Majid? Iemand waarop je het karakter kon baseren?
„Nee, maar ik snap hem wel. Majid heeft het instinct van een opgejaagd dier. Ik vergelijk hem met een wolf die in gevangenschap leeft. Die creëren een roedel. Daar gelden gedragscodes. Net als bij een groep straatjongeren. Er heerst een hiërarchie, die wolven in vrijheid niet kennen. Nu leeft Majid niet letterlijk in gevangenschap, maar de straat is wel zijn gevangenis. Hij komt er niet los van. En als hij wel wil, wordt hij wel weer teruggezogen. Hij heeft het instinct van een opgejaagd dier.”

De film is zwart-wit opgenomen. Was je gelijk enthousiast?
„In Rabat maken drie jongens een reis, het kleurenpalet verandert, het is broeierig, het heeft iets romantisch en hoopvols. Wolf moest de andere kant van de munt belichten. Een rauwe, donkere film worden. Dit verhaal heeft geen kleur. Het gebruik van zwart-wit paste er gewoon bij.”

Majid is een klootzak om van te houden. Was het moeilijk om de balans te vinden?
„Voorbereiding was echt alles. Ik zeg niet hoe, want dat zijn de geheimen van een acteur. Een goochelaar ontrafelt zijn trucs ook niet.”

Om het kickboksen onder de knie te krijgen, heb je samen met Arie Boomsma getraind.
„Klopt. Sean Penn hoorde ik ooit eens zeggen: ’een goede voorbereiding is het halve werk.’ Hoe meer je doet aan research en voorbereiding voor je rol, hoe meer winst je boekt bij het draaien. Arie heeft me geholpen bij de fysieke voorbereiding. We hebben heel hard getraind, waardoor ik anders in mijn lijf ging zitten en ik meer en meer op een kickbokser ging lijken. Ik kan wel zeggen dat Arie en ik in de anderhalf jaar aanloop naar de film echt een vriendschap hebben ontwikkeld.”

Als jij een dier zou mogen zijn, welke zou je dan kiezen?
„Het liefst een wolf. Ik voel verwantschap. Ik heb mijn hele leven al een fascinatie gehad voor wolven. De fascinatie gaat terug naar Tunesië, waar ik vroeger de zomervakanties doorbracht. Ik kom uit een jagersfamilie en sinds mijn jeugd hoor ik verhalen over het dier. Die verhalen gaan over van vader op zoon. Maar ik vind het ongepast om over mezelf te zeggen dat ik er een ben. Ik ben eerder een dromedaris. Ik heb de kwaliteiten van een woestijndier. Ik kan lange afstanden lopen, denk ondertussen veel na en af en toe drink ik een beetje water.”

BRON: spitsnieuws