Volgens de Marokkaanse vereniging van glutenintolerantie en allergieën zijn er bijna 350.000 Marokkanen die lijden aan coeliakie.

Het dagblad Al Ahdath Al Maghribia bericht dat specialisten schatten dat bijna 350.000 Marokkanen (ongeveer 1% van de Marokkaanse bevolking) getroffen zijn door coeliakie. Coeliakie is een intolerantie van gluten.

Schattingen duiden erop dat 9 van de 10 mensen zich hiervan niet bewust zijn vanwege het gebrek aan accurate en vroege diagnose. Het artikel citeert Dr. Khadija Mossiar, een specialist in deze pathologie, die zegt dat de ziekte vooral mensen in het zuiden van Marokko treft, terwijl hij wijst op het feit dat mensen zich niet bewust zijn van het hebben van deze ziekte vanwege de moeilijkheid om het te diagnosticeren.

Coeliakie wordt beschouwd als een chronische en auto-immuunziekte van de darm veroorzaakt door de consumptie van gluten, een mengsel van eiwitten in sommige granen (tarwe, gerst, rogge).

Mensen met een glutenintolerantie kunnen geen tarwe, gerst en afgeleide producten consumeren zoals meel, couscous, pasta en alle industriële producten gemaakt van tarwe. En dat in een maatschappij waar deze producten dagelijks basisvoedsel zijn.

Volgens de specialist zijn de symptomen van de ziekte duidelijk. De symptomen manifesteren zich meestal door acute diarree, vermoeidheid, verlies van eetlust, opgeblazen gevoel. Hoe ouder echter, hoe moeilijker het is om deze symptomen te koppelen aan deze ziekte