Twee Nederlandse jihadisten in Syrië hebben zich in een videoboodschap gericht tot hun families in Nederland. Ze verontschuldigen zich ervoor dat ze nooit afscheid hebben genomen. Een van hen, Abu Bashir, zegt dat de inlichtingendienst AIVD hen op de hielen zit, meldt de NOS.

Moeder
De tweede jihadist, een Bosniër die zich in de video ‘broeder Eldin’ laat noemen, spreekt tegen zijn moeder en twee zussen: “Kinderen hier hebben ook hulp nodig, net zoals wij toen we gevlucht waren; ikzelf als zesjarig kind uit Bosnië”.

De twee vertellen dat ze niet in Syrië zijn om te vechten maar om hulp te verlenen. Op een video is te zien dat ze huisvuil van de straat halen. Hun boodschap is: echte moslims zijn verplicht om in Syrië te komen helpen: “Je moet voor je broeders en zusters hetzelfde wensen als wat je voor jezelf wenst”, zegt Abu Bahir.

De jihadisten zijn volgens de NOS aangesloten bij de rebellenbeweging Ghuraba Bilad al-Sham, een aan al-Qaida gelieerde groep. Hun videobrieven zijn dinsdag onder die naam op YouTube gepubliceerd.

Het Openbaar Ministerie zegt Abu Bashir te kennen.