Journalist Raja Felgata is de drijvende kracht achter De Kleurrijke Lijst.

Als antwoord op de vele lijstjes die Nederland rijk is, bedacht journalist Raja Felgata De Kleurrijke Lijst. Marokkaans of blond met blauwe ogen, iedereen mag meedoen. Vandaag wordt in Amsterdam de derde editie gepresenteerd.

Wat betekent ‘kleurrijk’ precies?
“Nederland is een kleurrijke samenleving. Toch heb ik het gevoel dat mensen, media en het bedrijfsleven, te eendimensionaal denken en alleen kijken naar wat ze kennen. Ik pleit voor een andere bril, niet een roze bril, maar een realistische bril, waardoor we naar Nederland anno nu zouden moeten kijken.”

Dus ‘kleurrijk’ staat niet voor allochtoon?
“Nee, er staan ook mensen met blond haar en blauwe ogen in, want kleurrijk is voor ons een breed begrip. Maar we kijken ook naar culturele achtergrond. Als je bijvoorbeeld een vrouw bent met goede positie in het bedrijfsleven, en een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebt, dan is dat voor ons extra interessant, omdat je dan niet zo snel in de Opzij-lijst terechtkomt. Terwijl die mensen wel hun shine verdienen.”

Welke autochtonen zijn ‘kleurrijk’?
“Ans Markus is onze ambassadeur omdat ze in haar werk heel kleurrijk is. En Arie Boomsma staat dit jaar op de lijst vanwege de bezieling waarmee hij de samenleving verrijkt. Wat mij triggerde om hem voor de cover te vragen, is omdat hij echt een rolmodel is. Toen ik nog in Amsterdam-West woonde, zag ik hem vanuit m’n raam wel eens letterlijk stoppen als een Marokkaanse jongen hem riep. Hij nam dan echt de tijd om naar die jongen te luisteren, wel een half uur, zonder camera’s, zonder flashy lights en zonder dat hij wist dat ik hem in de gaten hield. Ik vond dat prachtig om te zien.”

Wat voegt De Kleurrijke Lijst in praktische zin toe?
“De lijst is ook bedoeld voor redacties om inspiratie op te doen met betrekking tot sprekers waar je als redacteur niet zo snel op zou komen. En voor het bedrijfsleven om inspiratie uit te halen voor bijvoorbeeld raden van bestuur. Het afgelopen jaar is gebleken dat de lijst ook echt op die manier gebruikt wordt. Het is het antwoord op de cynische samenleving. Waar ik als programmamaker en als Nederlander behoefte aan heb, is een positieve beweging. De Kleurrijke Lijst is een movement, een denkwijze, hoe je kijkt naar de samenleving.”

In De Kleurrijke Lijst 2013 staan onder anderen Gouden Kalf-winnaar Marwan Kenzari, sportcommentator Jeroen Elshoff, presentator Arie Boomsma, ondernemer Irene Hin en haarstyliste Emy el Gabzouri. Het eerste exemplaar van de lijst wordt vanavond in ontvangst genomen door Humberto Tan. De avond wordt gepresenteerd door cabartiere Soundos el Ahmadi.

©Metronieuws