De politierechter in Roermond heeft Maasbrachtenaar H.M. (59) maandag vrijgesproken van vermeende bedreiging van Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA). Het openbaar ministerie (OM) had een week cel en een taakstraf tegen M. geëist.

M. schreef dat Arib een keuze moest maken tussen haar Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit. Ook schreef hij dat Marokkanen die deze keuze niet maken anders met knuppels het land uit gewerkt zouden worden.

De rechter is het eens met M.’s advocaat David Dronkers dat de bedreiging niet persoonlijk aan het adres van Arib was gericht.

M. schrijft in zijn mail dat het Kamerlid, als ze in het Nederlandse parlement, wil zitten een keuze moet maken voor haar Nederlandse nationaliteit en niet tegelijk haar Marokkaanse paspoort mag houden. Ook alle andere Marokkanen moeten volgens M. voor één van beide nationaliteiten kiezen. Vervolgens schrijft hij “anders zorgen wij er wel met knuppels voor dat jullie oprotten”.

Dat laatste slaat volgens M. vooral op jonge, overlast veroorzakende Marokkanen en niet op Arib. M. bood maandag zijn excuses aan bij de politierechter in Roermond. Zondag schreef hij Arib al een excuusmail waarin hij zegt spijt te hebben van zijn woorden.

De politierechter zei tijdens de zitting in haar oordeel: “Het gaat erom of de vrees van mevrouw Arib terecht was toen ze dacht dat ze met knuppels geslagen zou worden. Uw advocaat noemt uw woorden onsmakelijk. Ik noem het onbetamelijk. Maar het is geen strafrechtelijke bedreiging. Het is wel op het randje. Maar ik spreek u vrij.” Doordat M. meervoud gebruikt als hij met knuppels dreigt, heeft hij geen straf gekregen.

De officier van justitie kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan. Ook omdat het niet de eerste keer is dat M. een Tweede Kamerlid heeft bedreigd. In 2010 bedreigde M. Kamerlid Ger Koopmans (CDA), omdat deze volgens hem onterecht voorstander was van de kilometerheffing.

Het OM neemt de bedreiging van Arib hoog op en verwees naar de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Advocaat Dronkers zegt dat deze zaken niet met elkaar te vergelijken zijn. Hij noemt de actie van zijn cliënt “een onhandige e-mail die uit frustratie is verstuurd met onsmakelijk taalgebruik”, maar vindt de vergelijking met Van Gogh en Fortuyn onterecht. “Bij de Tweede Kamer komen regelmatig dergelijke mails binnen. We moeten dit nu niet belangrijker maken dan het is.”