Ruim een halve eeuw nadat de eerste groepen gastarbeiders in Nederland verschenen, is vandaag een monument voor ze onthuld. Het eerste monument in zijn soort in Nederland is gemaakt door de kunstenaar Hans van Bentem en bestaat uit een kegelvormige bank, een metalen middenstuk en een ster.

Volgens de initiatiefnemers is dit monument bedoeld als eerbetoon aan de gastarbeider. Hiermee wordt een periode in de geschiedenis afgesloten en krijgt de voormalige gastarbeider erkenning voor zijn bijdrage aan de wederopbouw van Nederland.

In het Rotterdamse Afrikaanderpark hebben gastarbeiders uit verschillende migratielanden het monument onthuld. Zij deden dit met een persoonlijk verhaal vooraf. Opvallend was het ontbreken van vertegenwoordiging van de Nederlandse autoriteiten en het Nederlandse bedrijfsleven. Zij waren immers de krachten achter de komst van de gastarbeider. Het programma rondom de onthulling vond plaats in een tent en had veel weg van een grote buurtfeest met muzikale voordrachten en nostalgische woorden van mensen die dichtbij de gastarbeider staan.

De onthulling werd bezocht door een paar honderd mensen. Deze waren voornamelijk eerste generatie migranten. Hierbij viel op de grote opkomst van de Turkse Nederlanders en het onverklaarbare wegblijven van de Marokkaanse Nederlanders.