DEN HAAG – Moslimvrouwen in de Haagse Schilderswijk zijn erg bang dat hun kinderen geronseld worden voor de strijd in Syrië. Dat bleek woensdagochtend tijdens een bijeenkomst in buurthuis de Mussen. Op dit moment zijn vier kinderen uit de wijk in Syrië. Afgelopen zomer is een vijfde omgekomen. De vrouwen hopen door met elkaar te praten erachter te komen waarom sommige kinderen vatbaar zijn om overgehaald te worden naar Syrië af te reizen.

‘Hij pakte ’s morgens zijn rugzak om naar school te gaan en kwam niet meer terug,’ zei een moeder volgens Omroep West. ‘Er waren geen aanwijzingen, het was een jongen die gewoon naar school ging en betrokken was bij zijn familie.’

Een andere moeder liet weten dat de hele familie dag en nacht bang is: ‘Het liefst zou ik mijn andere zoon van 21 aan de hand naar zijn werk brengen.’ Een derde moeder, wiens zoon deze zomer in Syrië omkwam, zei dat ze het paspoort van haar andere zoon verstopt heeft om te voorkomen dat ook hij afreist.

Vertrouwde sfeer
Farid Aouled-lahcen van de Stichting moeder en dochter laat aan AD.nl weten dat de bijeenkomst vanmorgen een groot succes was. ‘Het gaat om een moeilijk te bereiken doelgroep. We hebben de moeders een platform binnen een vertrouwde sfeer geboden zodat zij hun kant van het verhaal kunnen doen. Het is belangrijk dat er een tegengeluid naar buiten wordt gebracht van binnenuit.’

‘Doe wat in Nederland’

Verschillende oplossingen worden aangedragen zoals: houd je kinderen in de gaten als ze op internet zitten, organiseer bijeenkomsten voor kinderen waar ze vrij kunnen praten, houd nauw contact met je kinderen en vertel ze dat zij het verschil niet kunnen maken in Syrië. ‘Als je wat voor Syrië wilt doen, doe dat dan hier in Nederland,’ bepleit een bezoekster.

Opvallend is het verhaal van een jong meisje dat contact heeft met jongeren in Syrië. ‘Ze hebben het daar beter dan dat ze het hier hadden. Ze zijn gelukkig daar.’ Zij wijst erop dat lang niet alle jongeren gedwongen naar Syrië gegaan zijn.