Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geschrokken van twee Marokkaanse wetsvoorstellen die het hebben van banden met Israël strafbaar stellen. Die gaan in tegen de traditie van Marokko als land waar joden altijd veilig waren, zei Timmermans donderdag tijdens een debat over het buitenlands beleid in de Tweede Kamer.

VVD’er Han ten Broeke kaartte de kwestie aan naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw. De wetsvoorstellen behelzen dat Marokkanen die op wat voor manier dan ook relaties aangaan met Israël twee tot tien jaar cel of boetes tot een ton riskeren, schreef de krant woensdag. “Alleen al het signaal van de wetsvoorstellen is schrikken”, zei Timmermans.

Timmermans hoopt dat de koning van Marokko een stokje voor de wetsvoorstellen steekt en zijn ‘pragmatische instelling’ ten aanzien van Israël en de joden laat prevaleren. De bewindsman wees erop dat er veel joden in Marokko wonen en omgekeerd veel Marokkanen in Israël. Die brengen veel geld mee terug naar Marokko.

“Ik vertrouw op het gezond verstand van Marokko”, zei Timmermans. Tegelijkertijd beloofde hij Ten Broeke de zaak goed in de gaten te houden. Die had de minister om ‘uiterste waakzaamheid’ gevraagd.

Novum