Eerder besteedde Amazightimes aandacht aan het inzamelingsinitiatief van World Wide Relief (WWR)
Omdat we geïnteresseerd zijn in het verloop van de operatie en de bestemming van de hulp aan de Syrische bevolking, hebben wij ons onderzoek verder voortgezet.

Geweigerd bij de grenspost
De initiatiefnemers van WWR staan al een aantal dagen te wachten op de oversteek bij Cilvegozu, aan de Turks-Syrische grens. Na vergeefse pogingen mogen zij Syrië niet binnen

Behalve Turkse en Syrische staatsburgers laat de Turkse grenswacht niemand toe om de grens over te steken. Aanleiding tot de sluiting van de grenspost waren de bomaanslagen in het nabije Syrische Bab al-Hawa. De aan Al Qaida gelieerde ISIS wordt verantwoordelijk gesteld voor deze aanslagen
Omdat de situatie aan de overkant te gevaarlijk is, staan hulpkonvooien op Turks gebied dagenlang in de wacht.

WWR geeft op haar Facebookpagina dagelijks een update van de situatie aan de grens weer. De waarnemers proberen met hun video’s, doordrenkt van religieuze vocabulaire en zelfspot, verslag te doen van de situatie en hun aanhang aan te sporen om te blijven geven.

Documentaire in water gevallen
Documentairemaker Floor van der Meulen kondigde onlangs aan de humanitaire actie van WWR te gaan volgen in het kader van de hulpverlening van moslims aan Syrië In het bijzonder was zij geïnteresseerd in het persoonlijke verhaal van Mohamed bij de WWR-actie. Helaas hebben de initiatiefnemers van WWR uiteindelijk afgezien van verdere samenwerking. Nieuwe eisen, die WWR naderhand heeft gesteld, maakte verdere samenwerking onmogelijk. Volgens Floor van der Meulen veranderde het aanvankelijke enthousiasme in teleurstelling en sloeg het vertrouwen om in diepe wantrouwen. Echter, zij benadrukt wel dat het initiatief van WWR een interessant project is om te volgen. Dit aangezien WWR lokale Syriërs kan bereiken waar andere organisaties niet bij kunnen komen.