Een moeder en vader uit het Vlaamse Sint-Niklaas zijn dinsdag door de Dendermondse rechter veroordeeld voor de mishandeling van hun 18-jarige dochter. Het meisje verzette zich tegen het huwelijk wat haar ouders voor haar hadden gearrangeerd. De beklaagden kregen twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, en een geldboete van 2.000 euro, meldt het Belgische HLN.be
Dochter Y. was nog maar net 18 jaar toen ze van haar ouders te horen kreeg dat ze in Marokko een huwelijkspartner hadden gevonden voor haar. De jongedame zag dat echter niet zitten. “Het meisje kreeg de man op foto te zien en ze vond hem oud”, vertelde de advocaat van het slachtoffer tijdens het proces. “Bovendien sprak hij Berbers, een taal die mijn cliënte niet machtig was. Mama fluisterde haar in wat ze naar hem moest sms’en.”, vervolgt de advocaat.
Het meisje moest zelfs mee naar Marokko waar ze door haar toekomstige echtgenoot werd aangerand. Nadat de jongedame haar ouders duidelijk maakte dat ze het huwelijk niet wilde, liep de situatie uit de hand. “Moeder verbrandde haar dochter met een heet strijkijzer en de vader stompte het meisje meermaals met de elleboog in de rug en haar hoofd tegen de muur. Ze is dan uiteindelijk weggelopen en ondergedoken in een vluchthuis.”, aldus de advocaat.
Volgens haar advocaat lijdt het meisje nog altijd aan posttraumatische stress en is ze onder behandeling bij een psychologe. “Ze heeft nog lang gehoopt op verzoening met haar ouders maar het is duidelijk geworden dat dat niet gaat lukken”, zegt de raadsman. “Ze heeft lang geworsteld tussen opkomen voor zichzelf en loyaliteit tegenover haar ouders, maar uiteindelijk wil ze gewoon dat er respect is voor haar eigen vrije wil.”
Ook de openbaar aanklager zei dat ouders anno 2019 geen huwelijk kunnen opdringen aan hun dochter. “En al zeker niet dat er psychische en lichamelijke mishandeling gebruikt wordt”. De ouders zelf probeerden tevergeefs de rechter te overtuigen dat hun dochter liegt.
© Amazightimes.NL 2019