Voor de eerste keer in Nederland werd er gister in Amsterdam de eerste Nederlandse herdenking van de overleden Amazigh linguist Kaddour Cadi gehouden. De herdenking was in cultureel cafe Cala Bonita. Kaddour Cadi was een professor Franse en Theoretische Linguïstiek aan de universiteit van Fes (Marokko) en was altijd al actief op het gebied van Tamazight. Hij overleed in 1995 bij een tragisch auto-ongeluk waarvan de toedracht niet bekend is. De avond was om ideen uit te wisselen over een eventuele herdenking over een jaar.

Abid en Kaddour’s moeder
De avond werd geopend met een Abid el Anguri die vertelde over diens bezoek aan de moeder van Kaddour een jaar geleden. Na het veslag van Abid werd er kort telefonisch contact gelegd met de bejaarde moeder van Kaddour die het heel erg waardeerde dat er 19 jaar na diens overlijden men nog steeds haar zoon herdenkt.

Kaddour in Nederland
Na de ‘bijbehorende tele-technische’ mankementen werd de avond gauw voortgezet met een oude reportage van een bijeenkomst die Kaddour Cadi in 1994 hield in Amsterdam. Deze hield Kaddour nadat hij op uitnodiging van de universiteit van Amsterdam naar Nederland kwam. Tijdens diens bezoek had hij in samenwerking met het ministerie van onderwijs enkele projecten uitgewerkt om het Tamazight te onderwijzen in het Nederland.

Bonusles
Khalid Mourigh, onderzoeker aan de universiteit van Leiden, hield een inleiding over de biografie van Kaddour en diens werken. Kaddour publiceerde 2 academische boekwerken en verscheidene artikelen over het Tamazight. Het publiek werd vervolgens verrast door Khalid door een onverwachte en interactieve grammaticale sessie over het Tamazight. Hij kreeg aan het eind echter werd de lachers op zijn hand met een Amazigh sprookjes. Hier heeft hij in het verleden onderzoek naar gedaan.

Tamazight onderwijs in Nederland?
In het publiek ontstond aan het eind een discussie over de toedracht van het overlijden van Kaddour Cadi en het eventuele bewust verhinderen van het voortzetten van diens project voor het onderwijs van het Tamazight in Nederland en de betrokkenheid van prominente Nederlandse politici hierbij.