Met het uitsluiten van Marokko van deelname aan de Afrika Cup komt ook de interlandloopbaan van Enschedër Karim El Ahmadi in het geding.

Vier jaar wachten
Als de schorsing van de Marokkaanse bond doorgaat, moet de huidige Feyenoord-speler nog bijna vier jaar wachten voordat hij de mogelijkheid krijgt zich te meten met de wereldtop. „Dan hoop ik maar dat ik nog zo fit ben als nu”, zegt de Enschedese middenvelder van Feyenoord. Hij doelt op het WK van 2018 in Rusland.

‘Bizar dat we worden gestraft’
Als gastheer van de Afrika Cup had 2015 een prachtig voetbaljaar moeten worden voor Marokko. Maar na de uitbraak van ebola raakte de organisatie in de stress, waarna het land onlangs besloot de organisatie terug te geven. Een maatregel met grote gevolgen, want de Afrikaanse voetbalbond deed Marokko meteen in de ban. Een schorsing van vier jaar en een verbanning van twee eindtoernooien is de sanctie die het land nu boven het hoofd hangt. Dat dreigement is in het voetbalmaffe land met verbazing ontvangen. „Het is bizar dat je wordt gestraft terwijl je mensen wilt beschermen”, zegt El Ahmadi. „Het is ook niet zo dat het land er niet klaar voor was. Sterker nog, alle stadions waren af en de mensen keken enorm uit naar het toernooi. Dit had een hoogtepunt moeten worden voor alle Marokkanen.”

El Ahmadi steunt besluit
Voor de voetballers was het toernooi in eigen land ook de ideale gelegenheid eens af te rekenen met de al jaren tegenvallende prestaties van de nationale ploeg. „Wij wilden de mensen wat teruggeven. Dat kan nu niet meer. Dat is enorm balen, maar wij begrijpen de beslissing. Het risico is gewoon te groot. De spelersgroep staat ook als een man achter het besluit. Ook de mensen in het land zijn het met de beslissing eens, hoe jammer iedereen het ook vindt.”