In Marokko zijn op dit moment 115 gevangenen ter dood veroordeeld. Dat liet de voorzitter van het parket generaal, Mohamed Abdennabaoui, tijdens een meeting met buitenlandse ambassadeurs in Marokko weten.

Abdennabaoui herinnerde er tevens aan dat in Marokko nog steeds doodstraffenworden uitgesproken maar dat ze sinds 1994 niet meer worden uitgevoerd. De politiecommissaris Mustapha Tabet, veroordeeld voor tientallen verkrachtingen, is de laatste gevangene waarvan de doodstraf werd uitgevoerd.

Mohamed Abdennabaoui vertelde ook over de koninklijke graties die soms aan ter dood veroordeelden wordt toegekend, waardoor hun straf wordt omgezet in levenslang. In 2016 zagen 23 gevangenen ter gelegenheid van het Troonfeest op die manier hun doodstraf omgezet in levenslang.

De Coalitie voor de afschaffing van de doodstraf had het besluit van de Koning toen toegejuicht, hopend dat “de doodstraf zal worden vervangen om de dodencel in gevangenissen permanent te sluiten”.

Voor de coalitie zijn veel ter dood veroordeelde mensen “oud en geestelijk ziek, hebben geen banden meer met hun familie en leven in eenzaamheid en depressie”.