In verschillende steden in Marokko zijn vrouwen de straat op gegaan om te protesteren voor meer vrijheid. De aanleiding was de vervolging van twee vrouwen die vlak voor het begin van de ramadan werden aangehouden omdat ze een minirokje droegen. Maandag moesten ze voor de rechter verschijnen vanwege het ‘schenden van de publieke fatsoensnorm’. De rechtszaak leidde tot ophef in Marokko.

Sanaa en Silham, 23 en 26 jaar oud, werden naar eigen zeggen lastiggevallen toen zij drie weken geleden een markt bezochten in Inezgane, een stad vlak bij de badplaats Agadir. Toen ze de politie inschakelden, waren zij degenen die werden meegenomen naar het bureau. Kooplui hadden een klacht tegen hen ingediend vanwege hun ‘onfatsoenlijke’ kleding.

Woedend
De arrestatie leidde tot woedende reacties in Marokko. Mannen en vrouwen plaatsten foto’s op internet van zichzelf in een rok. Ze noemen de vervolging van de twee een aanslag op de individuele vrijheid en geslachtsgelijkheid. Een online petitie heeft inmiddels bijna 25.000 handtekeningen opgeleverd, waaronder die van bekende Marokkanen. Ook mensenrechtenorganisaties lieten van zich horen. Volgens hen is de arrestatie is strijd met de grondwet waarin gelijkheid tussen man en vrouw en persoonlijke vrijheid is vastgelegd.

Maandagavond gingen demonstranten in vijf grote Marokkaanse steden de straat op om te protesteren tegen de vervolging van de vrouwen. In Rabat waren dat er zo’n vierhonderd. Vorige week vonden ook demonstraties plaats en maandagmiddag maakte een groep demonstranten hun opwachting voor de rechtbank in Agadir.