Afgestudeerde werklozen hoeven zich in Marokko geen zorgen meer te maken om hun buskaartje. De Marokkaanse minister Abdeslam Seddiki (werkgelegenheid en sociale zaken) heeft namelijk tijdens een dialoogbijeenkomst aangekondigd een nieuw wet hiervoor te initiëren. De wet geeft  afgestudeerde werklozen recht op een uitkering  van 1000 Dirham (± €100) om hun zoektocht naar werk te faciliteren. De uitkering zou van tijdelijke aard zijn.

Buskaartje
De minister gaf aan dat sommige werklozen, en met name op het platteland, zelfs niet een buskaart kunnen betalen naar de grote stad. Volgens de minister dient de regering ze hierin te helpen voor een periode van tussen de 3 en 4 maanden.

Legitieme eis
De afgestudeerde werklozen in Marokko die zeer regelmatig de straat op gaan lijken echter niet blij met het idee. Zij gaven tijdens een protest mars in Rabat aan dat de uitkering als doel heeft om ze zoet te houden. Zij gaven aan dat hun legitieme eis op een vast dienstverband niet te koop is met 1000 Dirham. In een persbericht gaf een belangenbehartiger van de werklozen aan dat het om een vroegtijdige verkiezingsstunt gaat met weinig visionaire kwaliteiten.