Zaterdagmiddag 8 november hebben Europese Imazighen een demonstratie gehouden voor de Marokkaanse ambassade in Brussel. Delegaties uit verschillende Europese landen zijn niet blij met de positie die het Tamazight momenteel heeft in Marokko.

Tamazight onder druk
De Imazighen concentreerden zich met name op een terugval van het Amazigh-onderwijs en het doorvoeren van de officialisering van Het Tamazight in het Noord- Afrikaanse land. 3 jaar geleden werd het Tamazight de tweede officiële taal in het land maar volgens de betogers betekende het vooralsnog in de praktijk zeer weinig. Ook vinden de demonstranten dat de positie van het Tamazight onderwijs onder druk is komen te staan door de bagatellisering door onderwijzers, scholen en de minister van onderwijs. De eisen werden in een in het Tamazight opgesteld manifest en vervolgens in de brievenbus van de Ambassade gegooid.

Commissie ter coördinatie en overleg
Na de demonstratie werd er tijdens een dialoogsessie een commissie opgezet die als doel heeft het contact met verschillende Amazigh en mensenrechtenorganisaties aan te halen en de komende acties en plannen te coördineren. In de commissie hebben de volgende personen zitten de volgende personen: Boubkar Zarioh, Aziz Amrabet, Brahim Saeliti, Mohamed Attouti, Jaouad Bouhetta, Najat Tarifect, Mohamed el Ahmadi, Mhamed el Arkoubi, Rachid Oufkir en Abid el Angouri.