Thomas van Linge

Waar hen in het verleden de kans was ontnomen om hun eigen cultuur te studeren, neemt het aantal studenten dat Tamazight bestudeerd in Zuwara toe. Er zijn op het moment 22 mensen studerend aan de Amazigh afdeling van de Zuwara tak aan de universiteit van Zawiya. Het volgende jaar komen daar naar verwachting nog zo’n 40 bij.

“Onder Gaddafi konden wij niet onze eigen staal studeren, zelfs voor 2011 wou ik al meer te weten komen, maar toendertijd was het nog illegaal. Nu kan ik dat wel doen, en wil ik het ook doen om mijn volk te helpen.” verklaart Ayyad Baqoush.

Een 52-jarige accountant; hij was een van die vele die ouder zijn dan de gemiddelde student aan de universiteit. Alle 42 scholen in Zuwara geven nu drie keer per week Tamazight als les aan kinderen onder de 12. Toch beweren lokale inwoners dat hoewel de taal grotendeels vloeiend gesproken wordt er niet genoeg focus ligt op de geschreven vorm.

In de Amazigh afdeling van de universiteit bezitten ze over drie docenten, waarvan er twee uit Algerije zijn overgekomen. Alle drien hebben hun masters in het buitenland gehaald. “Een van onze prioriteiten is om de leerkrachten te verbeteren zodat zij hun kennis kunnen doorgeven en de kwaliteit van het onderwijs omhoog kunnen halen” beweert het hoofd van de afdeling Naff Maldi.

Een groot deel van de Imazighen in Libië voelen zich onder vertegenwoordigd in de regering, en Zuwara heeft in het verleden geen kandidaten gepresenteerd voor parlement uit protest. “Het is respectloos om ons bestaan te negeren. Het heeft dan wel geen effect op mijn afdeling, maar het kwetst ons wel,” aldus Maldi.

“Voor de toekomst van onze gemeenschap is het nodig om deze lessen levend te houden, de regering doet echter niks om ons te helpen.” zegt Dr Abdullah Kabousa, een lid van de Zuwara gemeenteraad. “Ik vraag hen om ook voor onze cultuur te zorgen. Ik wil mijn kinderen over onze gemeenschap en onze cultuur leren. Deze was vernietigd door Gaddafi maar nu hebben wij weer de kans om hem op te bouwen en te beschermen.”