De bescherming die geloofsgenootschappen in het burgerlijk wetboek tegen strafvervolging genieten, moet verdwijnen.

Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdag in een interview met Trouw. Dan wordt het ook mogelijk dat Justitie kan optreden tegen ‘salafistische’ organisaties. Volgens veiligheidsdienst AIVD zouden die organisaties met een orthodox-islamitische richting steeds vaker een antidemocratisch wereldbeeld uitdragen, zo schrijft Trouw.

“Religie kan nooit een dekmantel zijn voor een politiek-ideologische aanval op onze rechtsstaat”, zegt Zijlstra daarover. “In die salafistische kringen worden dingen geroepen en gezegd die echt ondermijnend zijn voor onze democratische rechtsstaat. Maar nu het onder het kopje religie wordt gebracht, kunnen we er niets aan doen. Daar moeten we vanaf.”

Dovemansoren
In de afgelopen maanden is gebleken dat de politiek het woord ‘salafisme’ maar al te graag in de mond als het gaat om extremistische ideeën en de bestrijding ervan. ‘Fout, zorgwekkend en stemmingmakerij’, zo menen moskeeën, islamitische organisaties en prominente moslims in Nederland. Dat de overheid extremisme tegen wil gaan juicht men alleen toe. Sterker nog: de meeste moskeeën doen wat dit betreft beter werk dan de regering. Saillant detail is dat juist deze ‘salafistische moskeeën’ extremisme en gewelddadige ideeën het hardst en effectiefst bestrijden.

In meerdere verklaringen zeggen moslimorganisaties dat het salafisme niets meer is dan het streven naar een leven als moslim zoals de voorgangers dat deden. Politici verwarren het salafisme met het jihadisme en dat is een schrikbarende misvatting die bovendien gevaarlijk is, klonk het in de verklaringen. De oproep tot verdieping en dialoog over het onderwerp is vooralsnog aan dovemansoren gericht.

Vals
Een goed voorbeeld hiervan was te zien bij de al-Fitrah moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. Het Algemeen Dagblad pakte uit over extreme opvattingen bij moslims en kinderen in de wijk die door de al-Fitrah moskee aangepraat zijn. Ook zou de moskee geld van extremistische organisaties uit Koeweit ontvangen. Onder meer Ahmed Marcouch – voorloper in de strijd tegen het volgens hem gevaarlijke salafisme – pleitte voor keihard ingrijpen. De Utrechtse burgemeester ging gelukkig voor de lokale moslimgemeenschap niet mee in de ophef en sprak met bestuurders van de moskee.

Ondertussen voerde het NCTV en de AIVD onderzoeken uit naar de moskee. Daaruit bleek dat de moskee niets verdachts doet en geen extremistische ideeën overbrengt op bezoekers. Ook de beschuldigingen over financiering door Koeweitse organisaties die terreurbanden hebben bleek vals.
© ANP 2016