Het Beursplein van Brussel veranderde kort na de aanslagen van 22 maart jl. in een plaats van herdenking, solidariteit en nationale rouw. Massa’s mensen stroomden binnen enkele uren toe om gezamenlijk te rouwen en zich uit te spreken tegen terreur. Als een van de eersten liet de Amazigh gemeenschap zich zien door kaarsen aan te steken en vlaggen te plaatsen. Een sterk signaal richting de Belgische maatschappij en de slachtoffers. Zowel sommige daders als slachtoffers waren dan ook Imazighen. De internationale pers maakte hier verslag van en binnen no time ging de Amazigh vlag de gehele wereld over. Niet iedereen leek de boodschap van tolerantie en solidariteit te begrijpen.



De Amazigh vlag niet welkom
De Amazigh vlag was schijnbaar een doorn in het oog van enkele geërgerde personen die het nodig vonden om de vlag te verwijderen. Zoals men op de foto’s kan zien en na navraag door Amazigtimes, is gebleken dat onbekenden in de avond van 26 maart de Amazigh vlag, die Noord-Afrika verenigt, vervingen door de Marokkaanse. Dit leidde tot verontwaardiging van vele aanwezigen. Op de plek waar universele waarden zich hadden verzameld en nog steeds verzamelen is tevens ruimte voor symbolisch terreur, haat en nationalisme. Een dag later was het de beurt aan hooligans tot de ergernis van vele.

Intolerantie heen en weer
Overigens was de Amazigh vlag niet een uitzondering. ook de Koerdische YPG en Israëlische vlaggen (zie filmpje) moesten deze intolerantie ondergaan. Het is niet de eerste keer dat om ideologische redenen vlaggen vervangen zijn. In het verleden verving de Vlaams extreemrechtse vereniging Voorpost ook de Marokkaanse en Turkse vlag tijdens een tentoonstelling.