Foto: Baghdad el Mesbahe
Vrijdagavond werd in een overvol zaaltje van bioscoop Studio-K in Amsterdam de vierde roman in de Berberbibliotheekreeks aan het Nederlandse publiek gepresenteerd. Het eerste exemplaar van Kateb Yacines ‘Nedjma’ werd door zijn zoon Amazigh Kateb in ontvangst genomen. De leadzanger van Gnawa Diffusion was voor deze gelegenheid uit het Franse Valence overgekomen.

De roman ‘Nedjma’ wordt als de invloedrijkste Algerijnse roman gezien van de vorige eeuw gezien, terwijl het boek zich door de uitermate ingewikkelde structuur niet direct prijs geeft.

Nedjma is het kind  van een Française en een Algerijn, en wordt aanbeden door de dagarbeiders Lakhdar, Mustapha, Rachid en Mourad. De vier werken zich in de nesten als een van hen een fransman vermoord. De moord is het begin van een vlucht, een reis, een zoektocht naar het wezen van de Algerijnse cultuur.

Kateb Yacine laat in ‘Nedjma’ zien dat hij zich bewust van het feit dat een mensenleven niet te vatten is, om dit mysterie op te lossen moet de mens, zijn daden en gedachten in brokken teksten gevangen worden.

Amazigh Kateb werd door de initiatiefnemers van De Berberbibliotheek  Asis Aynan en Hester geïnterviewd.
Amazigh Kateb liet het luisterende publiek weten geroerd te zijn door het initiatief. “‘Nedjma’ is in veel talen verschenen, maar niet eerder ben ik op een presentatie van mijn vaders boek geweest.” Over Kateb Yacine vertelde hij dat het een man was die overal revoluties zag en als ze er niet waren wilde hij ze beginnen. “Zelfs de voornaam die ik kreeg was een revolutionaire daad.” Over ‘Nedjma’ vertelde hij dat het voor hem vooral een anti-koloniaal boek was dat in deze tijden van grote omwentelingen in Noord-Afrika en Arabische landen nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. “Daarom is het belangrijk dat het gelezen blijft worden.” Maar Amazigh Kateb greep de presentatie niet alleen voor serieuze woorden. “Dat de Nederlandse vertaling verschijnt op het moment dat de huidige leider van Frankrijk Hollande heet kan niet louter op toeval berust zijn,” grapte de zoon van Kateb Yacine.

Lezersactie: De Berberbibliotheek stelt voor de lezers van Amazightimes drie exemplaren van Nedjma beschikbaar. De eerste personen die de redactie hun gegevens mailen krijgen een exemplaar thuis opgestuurd.