De staatssecretaris voor migratie zegt dat Madrid de afgelopen weken asielverzoeken van Marokkanen heeft ontvangen.

De staatssecretaris voor migratie, Consuelo Rumí, tijdens haar ontmoeting met de Marokkaanse minister van Werkgelegenheid, Mohamed Yatim, afgelopen dinsdag in Rabat.

JAVIER OTAZU EFE
De staatssecretaris voor migratie, Consuelo Rumí, heeft dinsdag in Rabat de intentie uitgesproken van de Spaanse regering om “de stem” van Marokko voor de Europese Unie te worden. Rumí heeft geen enkele kritiek geuit, noch een enkel verwijt, noch de geringste twijfel over het migratiebeleid van Marokko. Dat goede gevoel is niet kwalijk het feit dat Spanje dit jaar heeft genomen als komst van illegale migranten (41.594 tot 30 september), zelfs hoger dan in 2006 met de crisis in Cayucos (41.180)

Integendeel, de staatssecretaris heeft duidelijk gemaakt dat Madrid al het mogelijke zal doen voor Spanje om de landen die de grootste migratiedruk ondervinden, zoals Marokko, financieel te ondersteunen. Rumí ontmoette in slechts 48 uur de drie ministers: Werkgelegenheid, Mohamed Yatim; de gedelegeerde minister van Emigratie, Abdelkrim Benatiq, en de Minister van Sociale Zaken, Basima Hakaoui.

Van de 33.000 illegale immigranten die dit jaar aan de Spaanse kust zijn aangekomen, zijn 6.400 Marokkanen, aldus de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Toen Consuelo Rumí werd gevraagd denk je dat deze toename in aankomsten verschuldigd is, heeft Rumi aangegeven dat het te maken heeft met het feit dat andere wegen gesloten zijn voor instroom naar Europa. En welke uitleg geeft Marokko voor de komst van zoveel boten inSpanje ?, vroegen ze Rumí. “Hetzelfde als wij, de Spanjaarden, zouden kunnen geven aan de Europese Unie,” zei hij. “Marokko is een stroom aan migranten uit de Sahel tegengekomen en heeft behoefte aan samenwerking, middelen. Ik zal het niet beu worden om het te zeggen. ”
Met betrekking tot de instroom van Marokkanen zonder documentatie aan de Spaanse kust, zei de minister: “De afgelopen weken hebben we verzoeken ontvangen voor politiek asiel door Marokkanen. Dat baart ons veel zorgen omdat Marokko geen land is waarvan de inwoners asiel of toevluchtsoord krijgen. We weten dat de meesten van hen verzoeken doen om hun uitzetting uit te stellen.

Ondanks dat Rumi het woord Rif of Hoceima niet heeft genoemd. Zijn de meeste Marokkanen die emigreren naar Spanje afkomstig uit de Rif, volgens verschillende NGO’s. De protesten van 2016 en de daaropvolgende repressie in 2017 hebben geleid tot irreguliere migratie naar Europa, volgens het Europese grensagentschap Frontex.