MADRID – Spanje zet vluchtelingen uit het zuiden van Afrika terug in Marokko. Volgens internationale verdragen is dat illegaal.
Vorige week donderdag lukte het ruim twintig migranten het hek te beklimmen dat de Spaanse enclave Melilla scheidt van Marokko. Voor de rest van de bijna 200 migranten mislukte deze zoveelste bestorming van de grens met Europa. De ‘succesvolle’ vluchtelingen hingen zes uur lang aan het hek omdat zij weten dat het hek officieel onderdeel uitmaakt van Spaans grondgebied.
Zijn vluchtelingen eenmaal op Spaans grondgebied dan hebben ze het recht om geïdentificeerd te worden, op een tolk en op het starten van de asielprocedure. Ditmaal echter was het bereiken van de top van het hek niet hetzelfde als Spanje bereiken en opgevangen worden in het asielzoekerscentrum van Melilla. Eenmaal van het hek werden de Afrikanen die eerder nog ‘freedom, freedom’ hadden geroepen zonder pardon teruggezet in Marokko door de grensautoriteiten.
Dit is volstrekt illegaal maar de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken vat het incident samen als ‘afwijzingen bij de grens’. Volgens hem mogen migranten terug worden gezet omdat ze technisch gezien geen voet op Spaanse bodem hebben gezet. Het is niet de eerste keer dat vluchtelingen die officieel Spanje hebben bereikt, linea recta weer worden teruggezet over de grens met Marokko.
De druk op de grens met Melilla, maar ook die met Ceuta is de laatste maanden exponentieel toegenomen. Dit jaar alleen al hebben ruim 1.600 Afrikanen Spanje bereikt via de twee Spaanse enclaves. Dat is meer dan het totaal van heel 2013.
De PSOE heeft al geëist dat de PP-regering halt roept aan de ‘deportaties naar Marokko, omdat deze illegaal zijn’. Spanje heeft inmiddels Brussel gevraagd om financiële steun om de grensen bij de poort naar Europa beter te kunnen bewaken. Vorige week zette premier Rajoy het onderwerp nog hoog op de agenda van de top tussen de Europese Unie en Afrika.