Sinds gister­middag worden Nederlanders met een Marokkaanse achter­grond op de facebookpagina ‘Ik ben Marokkaan, aangenaam!’, uitgenodigd om hun levensverhaal te vertellen. De facebookpagina is een intitiatief van de Hengelose Latifa Zinad. Als Nederlandse van Marokkaanse afkomst is ze klaar met de uitspraken van PVV partijleider Geert Wilders. ‘Via ‘Ik ben Marokkaan, aangenaam!’, wil ik laten zien dat net zoals je Nederlanders uit Steenwijk en Nijmegen hebt, je ook verschillende Marokkanen hebt’, aldus Zinad.

De uitspraken van Wilders hebben Latifa Zinad zo intens geraakt dat ze vindt dat ze in actie moet komen. „En dan niet zozeer tegen Wil­ders zelf, die zal doorgaan met zijn opruiende uitspraken over Marokkanen. Ik wil proberen bij zijn aanhang het besef door te laten dringen dat zijn typering van deze groep Nederlanders niet klopt”, aldus Latifa Zinad. Op haar facebookpagina stelt ze zich natuurlijk zelf ook voor. Hieronder de tekst.

Mijn naam is Latifa Zinad. Ik ben Marokkaan, aangenaam!

Ik ben een dochter van Ahmed Zinad, een Marokkaanse gastarbeider. In 1970 is mijn pa naar Nederland gehaald omdat Nederland toen arbeiders zocht voor de opkomende textielindustrie. Ze zijn uit Marokko gekomen omdat ze daar meer ervaring hadden.Grote groepen jonge, sterke mannen zijn naar textielstad Enschede gebracht.

Twee jaar later kwam ik samen met mijn moeder Naima en broertjes Salah en Youssef naar Nederland in het kader van de gezinshereniging. Mijn nieuwe leven in Nederland was begonnen. De opruiende toespraak van Wilders op woensdag 19 maart 2014 waar hij de zaal vraagt of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen, heeft mij diep geraakt. Het heeft mij aangezet om deze facebookpagina op te zetten. Alle Marokkanen worden op één hoop gegooid. Goede Marokkanen en criminele Marokkanen. Dit pikt dit niet. Ik ben niet crimineel en keur crimineel gedrag af. Goede Marokkanen worden de dupe van het slechte gedrag van anderen. Dit moet anders. Als Marokkaanse Nederlander heb ik te lang gezwegen en hem genegeerd. Wilders heeft te lang een podium gehad om zijn propagandamachine goed te laten draaien en veel aanhangers gekregen. Maar weten zij op wie en wat ze werkelijk gestemd hebben?