De Marokkaanse parlementariër Khadija Ziani, van de partij Constitutional Union/Ittihad Dostori (Constitutionele Unie), heeft zich de woede van Riffijnen op de hals gehaald na een facebookbericht. In dit bericht gaf de parlementariër aan dat de voormalige Marokkaanse koning Hassan 2 gelijk had toen hij de Riffijnen “Awbach”, oftewel wilden/primitievelingen, noemde.




Hassan 2
De term ‘awbach’ ligt al sinds 1984 gevoelig bij de Riffijnen. Met deze term schold de Marokkaanse koning Hassan 2 de Riffijnen uit, nadat zij massaal de straat opgingen in 1984. De protesten die toen door studenten geleid werden, ontstonden uit onvrede van de beëindiging van subsidie op levensmiddelen (olie, meel en suiker) en hervorming van het onderwijssysteem. De gevoeligheid van de term heeft ook te maken met het feit dat de Marokkaans koning in zijn speech de Riffijnen ook bedreigde. De koning gaf aan dat de Riffijnen hem als kroonprins hebben leren kennen en zij hem beter niet als koning konden leren kennen. Hiermee verwees de Marokkaanse koning naar de genocide op de Riffijnen in 1958 en 1959, waarbij na een volksopstand duizenden mensen werden vermoord in de omgeving van Al Hoceima.

Spaanse vlag
De parlementariër postte het bericht als reactie op een foto van enkele jongeren die in Al Hoceima demonstreerden met de Spaanse vlag. Dit naar aanleiding van de vermorzeling van de visverkoper in een vuilniswagen die de gemoederen al bijna een week bezighoudt in Marokko. De jongeren uitten met de Spaanse vlag hun voorkeur voor het Spaanse protectoraat van de vorige eeuw boven het huidige systeem. De jongeren werden echter heel gauw gecorrigeerd door de menigte die het als incorrect bestempelden.

Persoonlijk
De partij van de parlementariër Khadija Ziani heeft ondertussen afstand genomen van de uitspraken van Ziani. Haar partij heeft aangegeven dat het hier gaat om een persoonlijke mening. Ziani zelf heeft na de ontstane kritiek op haar uitlating haar facebookaccount uit de lucht gehaald.

Aanklacht
De advocaat Mohammed Oueld Elhadj heeft aangegeven juridische stappen te ondernemen tegen de parlementariër voor belediging. Het doel van de aanklacht is om de parlementariër uit het Marokkaanse parlement te laten zetten.